Venedig er selvskrevet for de fleste kulturinteresseret Europæere. Hele byen er bygget op på 118 små øer, og den smukke Piazza San Marco, den centrale plads i Venedig, er for mange besøgende det første syn, der venter dem, når de ankommer i båd. Herfra kan man betragte byens største varetegn Markuskirken. Venedig byder på et masser af historiske bygninger og kvarterer, samt masser af oplevelser. Her er blot et udsnit af dem.

Markuskirken i San Marco kvarteret
Denne kirke er helt sikkert værd at besøge. Kirken er især kendt, fordi den er formet som et græsk kors, og har hele fem klokkeformede kupler. Derudover kan kirken pryde sig med, intet mindre end 44 bronzeheste på toppen. I finder Markuskirken San Marco kvarteret, og er et bemærkelsesværdigt bygningsværk den bringer Jer tilbage til det hedengangne byzantinske rige. Væggene, loftshvælvingerne og kuplerne i Markuskirken er nærmest én stor mosaik med scener fra Jesu liv. Vælger I at besøge Markuskirken, skal I huske at se guldaltertavlen, skatkammeret og de originale, forgyldte bronzeheste, der kan ses i galleriet på 1. sal. Nyd også den flotte udsigt over San Marco kvarteret og Venedig fra det 99 m høje klokketårn, Campanilen, på toppen af Markuskirken.

Frari kirken i San Paolo
San Polo kvarterets altdominerende kirke hedder Santa Maria Gloriosa dei Frari. Kirken er bygget af mursten i gotisk stil og ser ikke ud af noget særligt, sammenlignet med mange andre af Venedigs kirker. Men indvendig åbenbarer det gamle franciskanerklosters skønne kunstværker. I Frari kirkens højalter ses et imponerende maleri af Tizian, der viser Jomfru Marias Himmelfart. Foruden værker af Donatello og Giovanni Bellini ses billedhuggeren Antonio Canovas gravmæle, som han selv tegnede i pyramideform.

Øen Torcello med domkirken Santa Maria Assunta
Er du kommet så langt ud i lagunen som Burano, må du heller ikke gå glip af øen Torcello, som kun ligger fem minutters sejlads fra Burano. Omkring år 1000 boede her hele 20.000 mennesker, som var flygtet hertil fra de fremstormende barbarer.
Tilbage er dog den imponerende domkirke Santa Maria Assunta som er et synligt bevis på, at her engang lå en stor og rig by. Domkirken har mange imponerende byzantinske mosaikker, og det er nu muligt at komme til tops i klokketårnet, der ellers har været lukket i over 25 år.

San Giorgio Maggiore kirken
Aftensolens stråler sætter fokus på den lille Giudecca-ø over for Markuspladsen. Her ligger San Giorgio Maggiore kirkens hvide facade og det høje, røde klokketårn, der næsten kan ligne en spejling af Campanilen på Markuspladsen. Hovedattraktionen er den formidable udsigt fra klokketårnet til Dogepaladset, kirken Santa Maria della Salute og de mange andre flotte bygninger. I klart vejr kan du se hele Venedig og de mange små øer i lagunen, der er skærmet af mod havet af den 12 km lange badeby Lido.

Øen Giudecca
Giudecca var engang republikkens forlystelseskvarter, men århundreders forfald har sat sine spor, og det er nu primært et typisk venetiansk boligområde. I morgenlyset har du en flot udsigt til Venedig fra Giudeccas nordlige promenade. Frelserkirken Il Redentore er en tak til Gud for, at han stoppede pesten i 1576, der dræbte en tredjedel af Venedigs befolkning. Kirkens klassiske romerske linjer er arkitekt Andrea Palladios. Bortset fra vandrerhjemmets beboere er der meget få udlændinge på Giudecca-øen.

Palazzo Grassi i Venedig
Palazzo Grassi er et af de sidste store paladser i Venedig, opført inden Napoleons invasion og byens store nedtur i 1797 og er beliggende ved Canal Grande. Paladset er opført af Giorgio Massari i årene 1748 til 76 for familien Grassi – en middelklassefamilie oprindeligt fra Chioggia.
Paladset i Venedig var fra 1983 til 2005 administreret af Fiat, hvor bygningen særligt var kendt for udstillinger, der belyste tidligere tiders store civilisationer, som Mayaerne og Kelterne. Efter en grundig renovering i 2005 blev Palazzo Grassi opkøbt af Francois Pinault, en fransk forretningsmand med interesse for moderne kunst, og anerkendt kunstsamler. I dag udgør paladset i Venedig et center for samtidskunst under betegnelsen Francois Pinault Foundation.

Dogepaladset set udefra
Det Hvide Hus i Washington DC. og Downing St. nr. 10 i London er sølle proletar-boliger sammenlignet med Dogepaladset. Venedig blev i næsten 1000 år regeret af en doge, der havde sit hjem her i Dogepaladset i San Marco kvarteret. Når du kommer sejlende på Canal Grande troner Dogepaladset som en skønhedsåbenbaring og tager sig fantastisk ud fra søsiden.
Men snyd ikke dig selv for at opleve pragten indenfor i Dogepaladset. Gå op ad Giganternes Trappe flankeret med
gigantstatuerne af guderne Mars og Neptun og overvåget af Markusløven over døren.

Det Gyldne Hus i Cannaregio
En af de smukkeste bygninger på sejlturen ad Canal Grande er Det Gyldne Hus (Ca’ d’Oro) i Cannaregio. Det Gyldne Hus stod færdig i 1440 med en facade beklædt med bladguld. Sådan er det ikke længere, men bygningen er stadig det smukkeste eksempel på venetiansk gotisk arkitektur med orientalsk præg. Baron Franchettis donerede den flotte bygning til staten i 1915, og nu kan du i Det Gyldne Hus se hans kunstsamling med skulpturer, bronzer og malerier af Mantegna, Tizian, Carpaccio og Bellini.

Landsbyen Burano med de stærke farver
Den dejligste tur i Venedigs lagune er turen fra Fondamente Nuove i Cannaregio til landsbyen Burano. Vi anbefaler, at du tager af sted tidligt, når morgendisen hænger fortryllende over mudderbankerne. Først dukker Buranos skæve kirketårn frem, dernæst ses Buranos velholdte huse i smukke, stærke farver som vinrød, turkis, græsgrøn og karrygul. Hvert hus -ja, ofte hver etage – har sin egen farve. Kanalhusenes farvespil med solen er imponerende. Det samme er Kniplingsskolen i Burano, hvor du finder fint håndarbejde og et lille værksted med arbejdende Burano-kvinder.

Campanile di San Marco – Den bedste udsigt over Venedig
Hvis du gerne vil opleve Venedig oppefra, så skal du besøge Campanile di San Marco. Her får du nemlig et unikt udsyn over den smukke by. Campanile di San Marco er Markus kirkens klokketårn og er en af Venedigs mest kendte symboler. Tårnet er 99 meter højt og er dermed den højeste bygning i Venedig, hvilket giver en fantastisk udsigt over hele byen. Fra tårnet har du et 360 graders udsyn til alle Venedigs vartegn: De smukke kirketårne, de omkringliggende øer og lago’en. Du kan med fordel leje en audio-gudie i tårnet, som fortæller dig om alle de bygninger, monumenter og kirker, du kan se fra tårnet.

Rialtobroen
Et af højdepunkterne i San Polo & Santa Croce kvarteret er Rialtobroen. Fra toppen af Rialtobroen kan du nyde virvaret af
vandbusser, gondoler og speedbåde, der passerer under broens galej-høje bue, og de hvide, gule og rødmalede palæer ud mod Canal Grande med deres vinduer i smuk venetiansk gotik. Rialtobroen har to forretningsarkader, der vender ryggen mod kanalen, hvor de små butikker er fyldt med smykker, Murano-glas og kostbare souvenirs. San Polo & Santa Croce kvarteret omkring Rialtobroen har været Venedigs handelscentrum i mange århundreder.

Indlæser...

Regioner i Venedig

Billeder

Ingen galleri billeder til denne rejse.