Skip to main content

Venedig

Venedig – historie, romantik og magisk stemning

Venedig i Italien er opkaldt efter blandt andet veneterne, som omkring år 500 flygtede ud på en samling af små øer i en lagune 4 km. fra den italienske kyst. Med tiden bredte byen sig over 118 lave øer, bundet sammen af 400 broer og adskilt af 150 kanaler. I år 697 blev Republikken Venedig stiftet.

Venedig var en selvstændig stat i mere end et årtusinde, frem til år 1797. I begyndelsen var der stor indflydelse fra det byzantiske rige, men med tiden blev det både mere selvstændigt og mere en sammenfletning af de forskellige kulturer, der havde deres gang i byen. Byen var det første rigtige internationale finansielle center, der især fra det 9. århundrede og frem til det 14. århundrede havde sin storhedstid som handelscentrum med især silke, korn og krydderier samt international kunst.

Et oligarki af rige handelsmænd og aristokrater regerede byen, og de valgte en såkaldt doge (en form for fyrste) til at være byens overhoved – en titel, man blev valgt til på livstid. Mange af de overdådige bygninger langs med den største kanal Canal Grande var ejet af handelsfamilierne og derfor opkaldt derefter – navne, som holder ved den dag i dag.

I 1797 blev Venedig erobret af Napoleon, og i 1866 blev Venedig en del af det italienske kongerige.

I dag er Venedig liv og farver, og flokkevis af mennesker ønsker forståeligt nok at se de charmerende bygninger med kanaludsigt og smalle skæve gader, hvorfra man kan gå på opdagelse og suge den magiske stemning til sig. Kanalerne er de travleste ’gader’ i Venedig, hvor almindelige taxaer er erstattet med vandtaxaer, og det meste af transporten foregår til vands.

Venedig er bygget op omkring seks distrikter:

San Marco er det mest centrale distrikt, og har de fleste seværdigheder og den centrale shoppinggade Merceria.

Dorsoduro er næstefter San Marco det distrikt, der rummer flest museer. Det er blandet andet her, man finder Gallerie dell’Accademia og Palazzo Venier dei Leoni.

San Polo er distriktet, hvor man finder Rialto-broen, og hvor de oprindelige bebyggelser i Venedig fandtes.

Santa Croce er det område med færrest turister, så hvis man har brug for en pause fra menneskemængden og blot vil slentre ned ad gaderne i ro og mag, er dette distrikt et godt bud.

Cannaregio distriktet er den nordlige del af Grand Canale. Her finder I togstationen samt galleriet Ca’ d’Oro (”det gyldne hus”). Her ligger også Skt. Marys kirke. Det var også det eneste sted, hvor jøderne måtte bo under Napolens tid.

Castello distriktet finder man i den østligste del af Venedig, og her er blandt andet basilikaen San Pietro di Castello.

 

Venedig drukner

Venedig er desværre stærkt udfordret af at være bygget på lave øer. Jorden under de tunge marmorpaladser og kirker er saltmarsk, der langsomt smuldrer, og samtidig stiger havniveauet særligt hurtigt i området. Derfor synker byen 1-2 mm om året. Og derfor er byen i høj grad truet af oversvømmelser, der truer med at ødelægge de historiske bygninger. Senest var det voldsomt i november 2019, hvor vandstanden var 1,87m højere end normalt, og mere end 80% af byen og bygningerne var oversvømmet. Mange har derfor beskrevet Venedig som byen, der altid har levet på lånt tid, og som man skal besøge, mens den stadig står.

Italien har igangsat flere projekter for at forsøge at redde byen, blandt andet store flydende dæmninger uden for byen til at tage noget af tidevandet. Derudover er der også indført en turistskat for overnattende i den historiske bymidte samt en indgangspris for dags- og krydstogtgæster.

Fritekstsøgning

Kort

Seværdigheder

Seværdigheder i Venedig – vores top 10

Den smukke Piazza San Marco (Markuspladsen) er den centrale plads i Venedig og er for mange besøgende det første syn, der venter dem, når de ankommer i båd. Her møder man byens største vartegn: Markuskirken. Venedig byder på masser af historiske bygninger og kvarterer, samt masser af oplevelser. Herunder finder I blot et udsnit af dem, vi mener bør opleves på en rejse til Venedig.

Markuskirken i San Marco-kvarteret

Kirken Basilica di San Marco er et absolut ”must see” på din rejse til Venedig. Den er et bemærkelsesværdigt bygningsværk. Kirken er især kendt, fordi den er formet som et græsk kors og har hele fem klokkeformede kupler. Derudover kan kirken pryde sig med intet mindre end 44 bronzeheste på toppen. Kirken bringer besøgende tilbage til det hedengangne byzantinske rige. Væggene, loftshvælvingerne og kuplerne i Markuskirken er nærmest én stor mosaik med scener fra Jesu liv.

Vælger I at besøge Markuskirken, skal I huske at se guldaltertavlen, skatkammeret og de originale, forgyldte bronzeheste, der kan ses i galleriet på 1. sal. Nyd også den flotte udsigt over San Marco-kvarteret og Venedig fra det 99 meter høje klokketårn (campanilen) på toppen af Markuskirken.

Frari-kirken i San Paolo

San Polo-kvarterets altdominerende kirke hedder Santa Maria Gloriosa dei Frari. Kirken er bygget af mursten i gotisk stil og ser ikke ud af noget særligt, sammenlignet med mange andre af Venedigs kirker. Men indvendigt gemmer det gamle franciskanerkloster på skønne kunstværker. I kirkens højalter ses et imponerende maleri af Tizian, der viser Jomfru Marias himmelfart. Foruden værker af Donatello og Giovanni Bellini ses billedhuggeren Antonio Canovas gravmæle i pyramideform, som han selv tegnede.

Palazzo Grassi

Palazzo Grassi er et af de sidste store paladser i Venedig. Det blev opført inden Napoleons invasion og byens store nedtur i 1797. Paladset er beliggende ved Canal Grande og er opført af Giorgio Massari i årene 1748-76 for familien Grassi - en middelklassefamilie oprindeligt fra Chioggia. Paladset i Venedig var fra 1983 til 2005 administreret af Fiat, hvor bygningen særligt var kendt for udstillinger, der belyste tidligere tiders store civilisationer, som Mayaerne og Kelterne. Efter en grundig renovering i 2005 blev Palazzo Grassi opkøbt af Francois Pinault, en fransk forretningsmand med interesse for moderne kunst og anerkendt kunstsamler. I dag udgør paladset i Venedig et center for samtidskunst under betegnelsen Francois Pinault Foundation.

Dogepaladset i Venedig

Venedig blev i næsten 1000 år regeret af en doge, der havde sit hjem her i Dogepaladset (Palazzo Ducale) i San Marco-kvarteret. Når I kommer sejlende på Canal Grande, troner Dogepaladset som en skønhedsåbenbaring og tager sig fantastisk ud fra søsiden. Men snyd ikke jer selv for at opleve pragten indenfor i Dogepaladset. Gå op ad Giganternes Trappe flankeret med gigantstatuerne af guderne Mars og Neptun og overvåget af Markusløven over døren.

Kanalrundtfart i Gondoler

Gondola Gondola! Denne oplevelse er endnu et must. At se Venedig fra vandet er et ganske smukt perspektiv. Selvom oplevelsen er i den dyre ende, giver denne oplevelse jer en autentisk indtryk af Venedigs kultur. Har man et mindre budget og stadig vil opleve byen til vands, kan man dog tage de offentlige både ved navn Vaporetto (vandsporvognen).

Gondoliererne, der styrer bådene, har nedarvet deres profession fra deres fædre. Her bliver man født til at være gondolier, og der er en stor stolthed ved professionen. De 11 meter lange gondoler glider let hen over vandet, og taget i betragtning hvor lange de er, og hvor smalle kanalerne kan være, er det imponerende at opleve, hvor godt de bliver styret. Det kan anbefales at sejle ved aftenstid og se måneskinnet glitre over byen.

Rialto-broen

Ponte di Rialto, som broen hedder på italiensk, er den mest berømte og ældste bro i Venedig. Den er bygget i 1591 og krydser over den største kanal, Canal Grande. Rialtobroen fungerede i gamle dage som en markedsplads og er et resultat af en arkitektkonkurrence. Indtil 1854 var denne bro den eneste overgang på Canal Grande. I dag er der et helt netværk af broer – mere end 350 spredt ud over byen. Rialtobroen er et rigtig godt sted at tage billeder af byen, hvorfor man oftest finder en stime af turister på broen, der poserer for kameraet.

Ca’ d’Oro – Det Gyldne Hus

Det gyldne hus (Galleria Giorgio Franchetti Alla Ca’ d’Oro) har dette navn, idet det oprindeligt var dækket af bladguld. Det blev bygget i 1422, og er et udtryk for hvor velhavende Venedig har været igennem tiden. Selve bygningen ligger ud for Grand Canale og skråt overfor fiskemarkedet og er opført i venetiansk-byzantinsk stil. Den sidste private ejer Girogio Franchetto (1865-1927) donerede bygningen og sin flotte kunstsamling til den italienske stat.

Palazzo Labia

Paladset Palazzo Labia var ejet af en excentrisk spansk rigmand og kunstsamler Don Carlos de Beistegui (1895 – 1970). Han var en af de mest flamboyante personligheder i hans tid. Hans kælenavn var Greven af Monte Christo og ’Den mystiske millionær’. I 1951 holdt han århundredes bal i Palazzo Labia, hvor modedesignere, berømte skuespillere og kongeligheder kom. I 50’erne fik han istandsat paladset for 50 millioner lire. Beistegui var en utroligt dygtig indretningsarkitekt og tog derfor bygningen til nye højder med sin indretning. Han var så kendt for det, at hans stil blev døbt le goût Beistegui (Beistegui-stilen). I dag er paladset et af de smukkeste paladser i Venedig.

Peggy Guggenheim Samlingen

Hvis man er til moderne kunst, er Peggy Guggenheim Collection et besøg værd, da det er blevet et af de fineste museer inden for moderne kunst. Mange af kunstværkerne opkøbte hun under Anden Verdenskrig.

Akademi-galleriet i Dorsoduro

Et andet interessant galleri, som er værd at besøge, og som ligger ned til Grand Canale, er en gammel kirke, som er lavet om til Gallerie dell’Accademia. Her er flere værker fra det 19. århundrede, der blot venter på at blive beundret og studeret.

Lokalkultur

Vores lokale anbefalinger

Merceria – Venedigs elegante shopping

For enden af Rialtobroen kan man opleve de tre shoppinggader. Her finder I mange af de eksklusive internationale brands, men man skal tage sig i agt for lommetyve. Derudover kan man finde venetiansk glaskunst og andre souvenirs.

Maden i Venedig

Heldigvis befinder vi os i Italien, hvor maden er surberb alle steder – nogle mere end andre. I Venedig er I tæt på hav og vand, og derfor er det oplagt at smage de små jomfruhummere Scampi, eller Frutto del mare, som er en blanding af forskellige fisk og skaldyr.

Karneval

Venedig er også byen for karneval – faktisk det ældste og mest kendte i verden, da det dateres tilbage til 1094. Rundt om i byen hænger smukke masker, som giver et godt indtryk af, hvordan verden så ud i gamle dage. Det er en stolt tradition, der holdes ved lige år efter år.

 

Øerne

Øerne omkring Venedig

Venedig deler plads i lagunen med fire andre hovedøer; Burano, Murano, Torcello og Lido. Det er nemt at finde guidede ture til øerne, men de er også værd at opleve på egen hånd og efter egen tidsplan. I kan komme dertil med vaporetto, de små skibe, der er den primære kollektive trafik i Venedig og området omkring. De kaldes vaporetto, da de tidligere var dampdrevne, og navnet holder ved, selvom de i dag er dieseldrevne.

Øen Murano

Øen ligger ud for Venedig og er verdenskendt for dens fremstilling af glas, som de har gjort siden 1291. Her besluttede man at flytte produktionen ud af Venedig og til øen Murano for at undgå brande i Venedig, som ovnene tidligere var skyld i. På øen ligger glasmuseet Fondamenta Giustinian. Her kan man finde alt kunstnerisk glas lige fra belysning, dekoration, indgraveret glas og spejle.

Øen Burano

Burano, som ligger en kort sejlads fra Venedig, er en af de 10 mest farverige byer i verden. Øen er kendt for dens håndsværkstradition inden for broderier og kniplinger – en tradition, som går helt tilbage til 1500-tallet.

Øen Torcello med domkirken Santa Maria Assunta

Er I kommet så langt ud i lagunen som den farverige ø Burano, må I heller ikke gå glip af øen Torcello, som kun ligger fem minutters sejlads fra Burano. Omkring år 1000 boede her hele 20.000 mennesker, som var flygtet hertil fra de fremstormende barbarer. Tilbage er den imponerende domkirke Santa Maria Assunta, som er et synligt bevis på, at her engang lå en stor og rig by. Domkirken har mange imponerende byzantinske mosaikker, og det er nu muligt at komme til tops i klokketårnet, der ellers har været lukket i over 25 år.

Øen Giudecca og San Giorgio Maggiore-kirken

Giudecca var engang republikkens forlystelseskvarter, men århundreders forfald har sat sine spor. Nu er det primært et typisk venetiansk boligområde. I morgenlyset har I en flot udsigt til Venedig fra Giudeccas nordlige promenade. Frelserkirken Il Redentore er en tak til Gud for, at han stoppede pesten i 1576, der dræbte en tredjedel af Venedigs befolkning. Kirkens klassiske romerske linjer er arkitekt Andrea Palladios. Bortset fra vandrerhjemmets beboere er der meget få udlændinge på Giudecca-øen.

Aftensolens stråler sætter fokus på den lille Giudecca-ø over for Markuspladsen. Her ligger San Giorgio Maggiore kirkens hvide facade og det høje, røde klokketårn, der næsten kan ligne en spejling af Campanilen på Markuspladsen. Hovedattraktionen er den formidable udsigt fra klokketårnet til Dogepaladset (Palazzo Ducale), kirken Santa Maria della Salute og de mange andre flotte bygninger. I klart vejr kan I se hele Venedig og de mange små øer i lagunen, der er skærmet af mod havet af den 11 km lange badeby Lido.

Øen Lido

Lido er en 11 km lang tange, som beskytter Venedig og resten af lagunen mod havet. Den er et besøg værd for sine fantastiske strande og smukke udsigter til Venedig. Den er nok mest kendt for at lægge hus til Venice Film Festival, men tilbyder også sport og rekreative ture i de beskyttede naturreservater med sandklitter.

Send forespørgsel

Obligatorisk oplysning
Obligatorisk oplysning
Obligatorisk oplysning
Obligatorisk oplysning
Obligatorisk oplysning
Obligatorisk oplysning
Obligatorisk oplysning
this is a picture of the number 9this is a picture of the number 5this is a picture of the number 3this is a picture of the number 2
Indsæt denne kode. Dette bruges for at kontrollere, at det ikke er en computer, som udfylder formularer automatisk.


Logo - Rejsegarantifonden