Skip to main content

Firenze

Toscanas hovedstad Firenze – den gamle stormagt

En rejse til Firenze i Italien giver et unikt perspektiv i hjemstedet for et handelsimperium, hele Europa så op til. Du vil opleve en farverig og historisk storby med kunstneriske seværdigheder på gadehjørnerne, udsøgt toscansk mad- og vinkultur og indsigt i oprindelsen for renæssancens kunst og arkitektur.

Firenzes historie

Firenze er en historisk by, som blev grundlagt som romersk koloni allerede i år 59 f.Kr., men byens popularitet og betydning tog for alvor til i middelalderen efter år 1000, hvor Firenze voksede sig til et vigtigt handels- og finanscenter. I første halvdel af 1300-tallet var Firenze en de største byer i Europa. Kunst og kultur blomstrede under den finansielle fremgang, og Firenze blev arnestedet for Italiens store renæssance.

Byen tjente blandt andet sine penge på at købe uld og fremstille tekstil. Firenze satte sig hurtigt i spidsen af tekstilmarkedet, og byens varer var i høj kurs i Italien og hele Europa. De byttede de færdige stoffer for eksotiske varer såsom guld og krydderier, og byen voksede sig til et europæisk handelsimperium.

Familien Medici

I slutningen af 1300-tallet blev Firenze kontrolleret af familien Albizzi, men de blev udfordret af den mægtige bankierfamilie, Medici-familien. De kontrollerede Medici-banken, der dengang var Europas største bank, og sad derfor bogstavelig talt på alle Firenzes penge. De supplerede indkomsten ved at engagere sig i byens handelsliv.

Slægtens overhoved, Cosimo de Medici, var blandt byens mere populære borgere på grund af grundigt lobbyarbejde, og det lykkedes familien at overtage magten. Medici-imperiet svandt dog efter Cosimos død, og slægten mistede gradvis grebet om byens herredømme. Det er dog deres påvirkning på byen, der er tydeligst i byens nuværende arkitektur og kunst etc.

Renæssancekunst i gaderne

I dag er over halvdelen af al italiensk kunst i Firenze, og det går også mange århundreder tilbage. Sammen med handlen blomstrede også kulturlivet omkring år 1400, og det resulterede i en genforelskelse i antikkens bøger og skulpturer. Det kom til udtryk i en stor og alsidig kunst med fokus på en naturlig gengivelse af menneskekroppen og individualistisk portrætkunst. Firenze er hjemsted for betydningsfulde kunstnere. Kunstnere og forfattere såsom Boccaccio, Dante, Giotto, Leonardo da Vinci, Michelangelo, Botticelli og Brunelleschi betrådte i middelalderen og renæssancen Firenzes gader. Meget af det er så velbevaret, at det er de samme bygninger og skulpturer, du vil opleve på en rejse til Firenze i dag. Firenze kan faktisk beskrives som et stort udendørs museum med detaljeret arkitektur og udsøgte kunstværker på gaderne.

Renæssancens ideal blev adopteret af de herskende klasser og aristokratiet og spredte sig først fra Firenze til nærliggende bystater i Toscana som Siena og Lucca. Toscansk kultur blev snart model for hele Norditalien, og den toscanske dialekt af det italienske sprog blev dominerende i hele området, specielt i litteraturen.

En blomstrende handel med renæssancekunst udviklede sig, og mens de ledende kunstnere i den tidligste renæssance kom fra de lavere klasser eller fra middelklassen, kom de i stigende grad fra aristokratiet selv eller blev selv en del af aristokratiet.

Fritekstsøgning

Kort

Seværdigheder

Seværdigheder i Firenze - vores top 10

Da Italien i 1865 blev forenet, blev Firenze udpeget til hovedstad. Det blev herefter besluttet, at byens historiske centrum skulle forvandles til en administrativ og kommerciel bykerne. Adskillige bygninger, paladser og kvarterer måtte lade livet i processen, og byens 8,5 kilometer lange fæstningsmur fra 1300-tallet blev revet ned. Byen fik dog kun lov til at være hovedstad i 6 år til 1871.

Byens hovedtorv Piazza della Repubblica blev bygget efter romersk inspiration. Resten af byplanlægningen røg dog i vasken. Der blev lagt andre planer for bykernen under det fascistiske styre i 1900-tallet, og 2. verdenskrigs bomber jævnede flere områder med jorden.

Der er så meget at opleve i Firenze, som med sin lange og kunstneriske historie bugner med seværdigheder, der er fantastiske at opleve både ude- og indefra. Her er vores must-see seværdigheder på en rejse til Firenze.

Piazza della Signoria – den historiske bymidte

Piazza della Signoria er byens rådhusplads med det smukke Palazzo Vecchio, byens rådhus med et gigantisk klokketårn foroven. Palazzo Vecchio blev opført i 1298-1314 som hovedsæde for Signoriaen, der var Firenzes byråd. Netop derfor kaldes pladsen også Palazzo della Signoria. Bygningen ligner næsten en lille fæstning med små, højtsiddende vinduer samt en murkrans, der i gamle dage gjorde det muligt at skyde pile eller hælde kogende tjære ned over invaderende fjender.

Firenzes rådhusplads har været skueplads for mange blodige begivenheder. En sten foran pladsens Neptunfontæne fortæller historien om munken Savonarola, der blev brændt i 1498. Munken var højlydt imod Medicierne, fik dem fordrevet og herskede derfor i fem år som diktator i byen. Efter sin herskerperiode blev han anholdt, og under tortur tilstod han, at hele projektet kun havde været et forsøg på at få magten.

Indvendigt er det gamle rådhus fyldt med storslåede kunstværker af Michelangelo og Verrocchio samt Vasaris enorme vægmalerier i Sala dei Cinquecento med motiver fra krigene mellem Firenze, Siena og Pisa. Her i salen mødtes byrådet Signoriaen, og herinde samledes det italienske parlament i de fem år, Firenze var Italiens hovedstad.

På rådhusets brede indgangstrappe flokkes turisterne om Donatellos ’Judith’ og ’Holofernes’ og en kopi af Michelangelos ’David’. For at skåne originalen for vejret er David i dag anbragt på Firenzes universitets kunstafdeling Accademia di Belle Arti.

Uffizi-galleriet – den fineste kunstsamling

Uffizi-galleriet er absolut en af Firenzes største attraktioner. Der findes ikke et bedre sted i verden end Uffizi-galleriet i Firenze, hvis du vil forstå, hvad der skete med billedkunsten under renæssancen. Nogle få af dem er udstillet på øverste etage af storhertug Cosimo den Førstes administrationskontorer. Herfra kommer galleriets navn også, da Uffizi betyder kontor.

Malerierne er hængt op kronologisk. På den måde kan du se den totale forvandling, der skete fra middelalderens dydige religiøse motiver til renæssancens nøgne Venus i muslingeskallen.

Ponte Vecchio – den gamle bro

Besøger du Firenze, bliver du nødt til at besøge Ponte Vecchio, der går over floden Arno. Den middelalderlige stenbro ligger billedskønt placeret og er en af byens største seværdigheder i sig selv.

Ponte Vecchio er italiensk for “gammel bro”, og den historiske stenbro menes da også at have rødder helt tilbage til romertiden. Broen, som den står i dag, blev dog bygget i 1345. Oprindeligt var broen hjemsted for byens slagtere, der meget bekvemt kunne hælde indvolde og andet affald ned i Arno-floden. Det gav en gevaldig stank, og kunne heldigvis flyde videre til de forhadte fjender i Pisa. Stanken generede dog også Medici-hertugen, så slagterne blev smidt på porten til fordel for guldsmedene. Guldsmedene har stadig værksteder hængende ud over floden.

Den 800 meter lange Vasari-korridor blev bygget hen over broen, for at byens storhertug kunne gå tørskoet og uforstyrret fra sin bolig i Pitti-paladset til arbejdspladsen i Uffizi. Siden blev den flere gange ødelagt af oversvømmelser og opbygget på ny. Under 2. verdenskrig kunne denne bro også være blevet ødelagt, men som den eneste af Firenzes broer klarede Ponte Vecchio sig helskindet gennem krigen – efter sigende på direkte ordre af Hitler selv, der som bekendt var en stor kunstelsker.

Boboli-haven og Palazzo Pitti – Firenzes grønne åndehul

Den fineste have med cypresalléer, fontæner, orangeri, grotter, rosenhave og mange overraskende skulpturer. Hele herligheden gemmer sig bag det store Palazzo Pitti, hvor det fremragende Palatina-galleri giver en indsigt i hertugernes overdådige gemakker.

Her hænger Mediciernes kunstsamling med malerier af kunstnere som Rafael, Tizian, Van Dyck og Rubens. I modsætning til Uffizi galleriets kronologiske malerier, kan du her se kunstværkerne i tykke guldrammer, der er ophængt efter herskabets præferencer.

Michelangelo-pladsen – et fantastisk kig ud over byen

Michelangelo-pladsen tilbyder en af de bedste udsigter over Firenze. Herfra kan du især ved solopgang og solnedgang få et eventyrligt kig ud over Firenzes kupler, tårne og bakker, der gennemskæres af Arno-floden, som giver genskin fra solen. Fra Ponte Vecchio, Den gamle Bro, er det værd at gå ad den stejle gade Via Costa San Giorgio til det gamle Belvedere-fort. Fra fortet kan du følge resterne af den gamle bymur til byporten San Miniato.

Piazza del Duomo – domkirkepladsen

Piazza del Duomo består af domkirken, dåbskapellet og klokketårnet (kaldet kampanilen). Den store kunstner Giotto tegnede det majestætiske 84 meter høje domkirketårn i 1334, og derfor kaldes den også Campanile di Giotto (’Giottos klokketårn). Hvis man trodser de 414 trappetrin, venter der på toppen en fantastisk panorama-udsigt over Firenze.

Selve domkirken Santa Maria del Fiore er med sine 91 meters højde en af de største kirker i verden, og navnet Fiore (’blomst’) hentyder til den røde lilje i Firenzes våbenskjold. Santa Maria del Fiore er opført i årene mellem 1296 og 1436. Facaden blev først blev tilføjet i 1887. Den mest berømte del er dog domkirkens kuppel, som er tegnet af Brunelleschi og senere er blevet efterlignet blandt andet i Peterskirken i Rom. 

Den ældste og mindste bygning er dåbskapellet fra 600-tallet, Battistero di San Giovanni. Det er det italienske navn for Johannes Døberen, som er Firenzes beskytter. Dåbskapellet fungerede som Firenzes hovedkirke, indtil domkirken blev bygget. Den er bestemt et besøg værd på en rejse til Firenze.

Mercato Nuovo – ”vildsvinemarkedet”

Mercato Nuovo, det "nye" marked fra 1547, fyldt med boder med souvenirs, tøj, tørklæder og tilbehør. Her står også det lille bronzevildsvin fra 1600-tallet, Il Porcellino, Firenzes lykkedyr (som inspirerede H. C. Andersen til sin fortælling Metalsvinet). Det siges, at hvis man rører ved vildsvinet, vil man en dag vende tilbage til Firenze – og det er der øjensynligt flere, der gerne vil, da vildsvinets næse er skinnende lys til forskel fra resten af dyrets mørke bronzekrop.

Mercato Centrale – det lokale smagsparadis

Hvis du vil shoppe friske madvarer som de lokale, skal du forbi Piazza del Mercato, eller det centrale marked. Det indendørs marked har siden 1874 budt på udsøgte og friske råvarer såsom ost, kød, fisk, frugt, frisk pasta, brød, olie etc. Der er strikse hygiejnekrav, så det er sikkert at købe og spise varer herfra. På øverste etage kan du også besøge små restauranter, vinbarer og smagsboder.

Bargello – fra fængsel til fint kunstmuseum

På den trekantede Piazza di San Firenze finder du det gamle domhus Bargello. Bargello betyder bøddel, og intet sted i Firenze er så blodige scener udspillet som her. I dag er domhuset blevet til et fint kunstmuseum, som i smukke omgivelser lægger hus til renæssanceskulpturer af blandt andet Donatello, Michelangelo, Verrochio og Cellini.

San Lorenzo-kirken – Mediciernes hvilested

Når man kigger på San Lorenzo, er det svært at forstå, at det skulle være den ældste og vigtigste kirke i Firenze. Facaden er ikke færdigbygget, og kirken er rustik. Men angiveligt blev den indviet helt tilbage i år 393, og var også Mediciernes sognekirke, og var således en vigtig og prestigefyldt kirke, indtil Santa Reparata-kirken overtog titlen som duomo (og stadig er det i dag).

Indenfor er det tydeligere at se kirkens betydning gennem kunst og arkitektur af Michelangelo, Brunelleschi og Donatello. Her er Medici-slægten begravet, både faderen Giovanni de Bicci, som skabte grundlaget for slægtens rigdom, og hans dygtige søn og børnebørn Cosimo il Vecchio, Lorenzo il Magnifico og Giuliano, som blev myrdet i domkirken – foruden den store danske naturforsker Nils Steensen.

Bylivet

Lokalkultur - vores lokale anbefalinger

Her er et lille udsnit af vores lokale anbefalinger til at opleve Firenze fra sin bedste side.

Calcio Fiorentino – den mest brutale fodboldkamp

Er du til historisk lokalsport, og rejser du til Firenze i juni, bør du ikke gå glip af sportsgrenen Calcio (’spark’), som kun spilles i Firenze. Det er en brutal blanding af fodbold, rugby og wrestling, som har rødder tilbage til det 16. århundrede, hvor det blev spillet af de gamle romerske legioner for at holde formen ved lige i fredstider.

De deltagende 4 hold spiller i historiske kostumer og repræsenterer de vigtigste områder af byen. De storslåede kampe finder altid sted foran kirken Santa Croce, og der kæmpes med både hænder og fødder for den store præmie – en porcelænshvid kalv.

Semifinalerne spilles i starten af juni, og finalen spilles altid d. 24. juni, som er Firenzes festdag for Johannes Døberen.

Kampene er så spektakulære, at de har været vist i Netflix-dokumentaren Home Game, se et klip her.

Det italienske køkken

På en rejse til Firenze er italiensk mad en seværdighed i sig selv, og hver region har sine egne specielle ingredienser, opskrifter og smage – og her skuffer Firenze heldigvis ikke! Ud over at smage dig igennem madmarkederne, kan du besøge både dyre ristoranti og de billigere trattorie.

Man kan næsten ikke undgå at opdage, at Bistecca alla Fiorenina (’florentinsk bøf’) er en af de bedste og mest unikke hovedretter for regionen. Som forret kan du prøve Crostini Neri/Fegatino, som er kyllingeleverpostej på tynde skiver af ristet brød.

Efter maden kan du tage en slentretur i gaderne og så selvfølgelig supplere den skønne mad med et besøg hos en bod med gelato, italiensk is, som faktisk stammer fra Firenze. Toscana er også kendt for sin vin, så det er svært at gå galt i byen, når du bestiller.

Udflugtsanbefaling – Chianti, Toscanas vinregion

Vil du en tur ud af byen og se, hvor alle de lækre lokale råvarer kommer fra, kan vi anbefale et besøg til Chianti-området, som er en seværdighed i sig selv. Området er indbegrebet af toscansk vin og ligger mellem Firenze og Siena. Landskaberne byder på grønne, rullende bakker med vinranker, oliventræer, små landsbyer og landsteder i sten – og faktisk er området så smukt og billedskønt, at mange postkort og kalendere verden rundt er baseret på steder herfra. Vi kan være behjælpelige med at anbefale og booke vinture, samt transport til og fra gårdene.

Piazza Santo Spirito og bylivet omkring

En af vores yndlingspladser på en rejse til Firenze er Piazza Santo Spirito. Besøger du pladsen flere gange på samme dag, kan du være i tvivl om, hvorvidt det er den samme plads. Der sker konstant noget nyt.

I løbet af dagen er der typisk lokale gallerier, kunstnere og boder sat op, vævet sammen med små cafeer og restauranter, hvoraf mange har små terrasser, gårdhaver og overdækkede borde. Det hele omkranser et stort marmor-springvand i midten. Og især bylivet er værd at besøge pladsen for. Man kan nemt bruge en hel aften med en farverig drink eller sen kop kaffe i hånden og suge stemningen til sig, og der er typisk liv på pladsen til langt efter midnat.                  

Hvornår er det værd at besøge Firenze?

En rejse til Firenze vil byde på godt vejr det meste af året. De bedste måneder er nok april til juni og september til slut oktober. Men selv februar kan være en fornøjelse af besøge byen, så man slipper for mange af museumskøerne og de fyldte gader, mens alle butikker og seværdigheder stadig har åbent.

Juli og august er meget varme, da Firenze ligger i en dal og har indlandsklima, så det er ikke meget varme, der bliver ført væk fra den bjergomringede by.

Send forespørgsel

Obligatorisk oplysning
Obligatorisk oplysning
Obligatorisk oplysning
Obligatorisk oplysning
Obligatorisk oplysning
Obligatorisk oplysning
Obligatorisk oplysning
this is a picture of the number 5this is a picture of the number 1this is a picture of the number 8this is a picture of the number 8
Indsæt denne kode. Dette bruges for at kontrollere, at det ikke er en computer, som udfylder formularer automatisk.


Logo - Rejsegarantifonden