Skip to main content

Bologna

Med en rejse til Bologna er i sikret en formidabel oplevelse!

Hvorfor rejse til Bologna Italien?

Byen er rig på kultur, historie og ikke mindst fantastisk mad.

Læg dertil de middelalderlige monumenter, kirker og tårne samt det ældste universitet i verden ind i ligningen. Oven i alt dette er Italiens Bologna det perfekte sted for en storbyferie.

Bologna er hovedstaden i regionen Emilia Romagna. På en rejse til Bologna vil I opdage, at det er en by der har det hele, og en by, som både rummer modernitet og innovation, bjergtagende udsigter og en masse kultur. Det er uanset om I mest er til mad, kultur eller til noget helt tredje.

Byen har tre kærlige kælenavne: La Rossa, La Grassa og La Dotta. Betegnelserne bruges når man omtaler byen, for det er essensen af Bologna.

La Rossa

Bolognas første kælenavn - La Rossa – ”den røde” – vil åbenbare sig, når I klatrer til toppen af Asinelli tårnet, og ser udsigten over byen. Bologna er på grund af sine århundrede gamle røde bygninger og tage kaldt for La Rossa. Det er faktisk de typiske røde mursten i Bologna, der er grunden til dette. Murstenene repræsenterer traditionen for murværk, som gennem århundreder, især fra opløsningen af Romerriget, hovedsageligt er forblevet i disse områder, fra Romagna til Lazio. Der er i øvrigt mere end 350 farver imellem rød og gul, som er brugt på husene og i de forskellige bygninger rundt om i byen. Den røde farve findes i de kilometerlange arkader som er på UNESCOs verdensarvliste, centrum af Bolognas seværdigheder nemlig Piazza Maggiore og de omkringliggende bygninger: Palazzo del Podestà, Palazzo D'Accursio, Palazzo Re Enzo.

Kælenavnet er af dobbelt betydning på grund af den sidste del af det tyvende århundredes venstreorienterede politik og akademiske indflydelse. Rød er det kommunistiske partis farve, som især har rodfæstet sig i Emilia Romagnas hovedstad, særligt i modstandsperioden. Her har befolkningen favoriseret de venstreorienterede partier. Faktisk så meget, så mange medlemmer af den røde brigade er til stede i forskellige grupper af befolkning i Bologna, herunder studerende, arbejdende og socialister.

Sidst men ikke mindst refererer den røde farve til de smukke og kendte farver på bilerne Ferrari, Ducati, Lamborghini, Maserati, som også gør Bologna og Emilia Romagna kendt.

La Grassa

Kælenavnet – La Grassa – ”den fede” – kommer af byens madkultur, som er fed. Bologna er faktisk hovedsæde for det italienske køkken. Det er gastronomi i særklasse.

Bologna er for mange mest berømt for sin plads i det italienske køkken. Byen og regionen er faktisk Italiens mave, hvad angår madvarer og produkter såsom Alceto Balsamico, parmesanost, prosciutto fra Parma, salami, mortadella og mange typer pasta. Opskriften på Mortadellapølsen er blevet en del af bybilledet, da den hænger i en af Bolognas små gader. Dertil stammer mange italienske retter fra Bologna. Dette gælder bl.a. både lasagne og tortellini. Bolognese saucen kommer også fra Bologna, men er traditionelt betegnet som ”Ragu a la bolognese”.

Selve byen bugner af specialforretninger med Alceto Balsamico, olivenolie, oste, salami, skinker og meget mere. Det er også her fra området i Emilia Romagna og i nogle dele af det østlige Lombardiet, at Lambruscoen kommer fra. Den er den mest eksporterede italienske vin i verden. Navnet Lambrusco kommer af det latinske ”labrusca” som betyder ”en vild vinranke”.

Den lokkende madkultur er helt klart noget der vil pirre sanserne. En af de mindre kendte gastronomiske traditioner er spaghetti med tun. Faktisk så er Bologna hele Italiens madcentrum. Derfor alene af den grund, er det værd at tage til Bologna, som også har fået kælenavnet madbyen.

La Dotta

Bolognas kælenavn er også La Dotta – ”den lærde”- grundet dets kendte universitet, sin er grundlagt i 1088. Det er et af de mest respekterede universiteter og Europas ældste. Faktisk kom kristne lærde fra alle egne i middelalderen her. I dag har universitetet middelalderkunst og manuskripter fra denne periode. Nogle af de mest kendte studerende der har gået på universitetet, tæller blandt andre Dante, Petrarch, Nicolaus Kopernikus, Erasmus og Guglielmo Marconi (som opfandt radioteknologien).

Når semestret på universitetet starter, vokser indbyggertallet fra 400.000 til 500.000 i Bologna! Da man grundlagde universitetet, skulle man have fire fakulteter; det filosofiske, medicinske, juridiske og det teologiske. Allerede i 1200-tallet kunne universitetet rumme 10.000 studerende. Det var også her den første kvindelige studerende blev optaget.

Grundet universitetet er der en stor del unge i byen, hvilket bidrager til et spændende byliv med mange gode barer, restauranter og caféer. Det vidunderligt bevarede centrum er en fornøjelse at udforske under dække af de kilometerlange søjlegange. De to berømte tårne fra det 12. århundrede, ​​Asinelli og Garisendi, dominerer en farverig og excentrisk skyline.

Piazza Maggiore går tilbage til en lignende tid og storheden af palazzo’en på pladsen er ærefrygtindgydende. Hvert hjørne i gaderne introducerer jer til et betagende stykke historie. Piazza Maggiore er byens hjerte. På pladsen finder du flere middelalderbygninger – heriblandt den største kirke i byen, Basilica di San Petronio.

Basilica di San Petronio (San Patronios kirken) er absolut et besøg værd, og er i italiensk gotisk byggestil. Fra kirkens terrasse kan I få en fantastisk udsigt over byen. På torvet ud for kirken, kan man hver sommer se gamle sort-hvid film fra 50’erne og 60’erne på storskærm, dog på italiensk. Alligevel er det sjovt at opleve stemningen. Fra Piazza Maggiore er her mange fine gader man kan gå på opdagelse fra.

Blandt andre er den berømte Neptun fontæne som står på Piazza del Nettuno, som er et af byens vartegn og mødepunkter. I 300 år var Bologna kontrolleret af paven. I 1563 blev Pio IV pave og Neptun er symbolet på paven. Ligesom Neptun dominerer vandet, dominerer paven verden. De fire sirener nederst på fontænen symboliserer de fire dengang kendte verdensdele. Der er faktisk hele tre kopier af Neptun statuen i verden, nemlig i Bruxelles, Georgien og Californien. 

Det fascinerende Palazzo Communale, også ved navn Palazzo d’Accursio er en historisk bygning i Bologna fra middelalderen og ligger også i hjertet af det historiske centrum. Det fungerer i dag som byens rådhus.

Palazzo del Podestà er en borgerlig bygning med et klokketårn, beliggende overfor kirken San Patronios i Bologna. Bygningen blev opført i 1200-tallet, og var datidens regerings første hovedsæde. Man fandt dog ud af, at bygningen var for lille til formålet, og derfor konstruerede man Palazzo Re Enzo. I 1453 rekonstruerede man den gotiske facade i renæssance stil. I et af salene er akustikken således, at man kan høre hinanden hviske fra de modsatte hvælvinger. I dag bliver bygningen brugt som turistkontor, hvorfor det kan være ekstra relevant at besøge Palazzo del Podestà.

Det gamle rådhus fra 1246 ved navn Palazzo Re Enzo ligger også i nærheden af byens centrum. Her sad den tyske kejser Frederik d. 2.s uægte søn, Ensio, i livsvarigt fængsel. Han var nemlig imod paven, modsat Bologna, og blev derfor sat i fængsel på livstid.

Hvis I har brug for et afbræk fra de historiske monumenter, har Bologna en yderst populær park ved navn Giardini Margherita. Den utroligt flotte park, kan man snildt bruge en eftermiddag på at gå rundt og observere, da den er ikke mindre en 26 hektarer stor. Parken er inspireret af de engelske romantiske parker.

Oplevelser i Bologna

Der er masser af underholdning at finde på en rejse til Bologna, udover de mange restauranter, barer og klubber. Bologna blev en UNESCO City of Music i 2006, som en belønning for den unikke kulturelle status i italiensk kultur. Herunder for at omfavne opera, klassisk, jazz og populærmusik i sofistikerede, men afslappede omgivelser.

Med så meget at udforske, er der knapt nok tid til at shoppe i alle de fornemme butikker og markeder i byens centrum. Dog behøver en ivrig shopper ikke at bekymre sig, for mange af landets førende modekæder har forretninger her (heldigvis med kort gåafstand mellem hinanden). Der er desuden en række klassiske lokale modehuse i Bologna. Dertil finder man også mange gode delikatesseforretninger, fødevarebutikker og boghandlere i smukke Bologna.

I middelalderen var det populært at bygge tårne. Også i Bologna var to rige familier i et kapløb om, hvem der kunne bygge det højeste. Torre degli Asinelli, også kaldet Le Due Torri, er de to tårne i dag et symbol og vartegn for Bologna som er beliggende på den uregelmæssige Piazza di Porta Ravegnana. Det er en romantisk historie bag de to tårne – sagnet fortæller, at det var to unge elskende fra rivaliserende familier, der blev anbragt i hvert deres tårn, fordi de ikke måtte få hinanden. Men kærligheden imellem dem, fik de to tårne til at hælde mod hinanden.  

Bestig de 498 trin og kom og oplev et af Bolognas bemærkelsesværdige monumenter. Den højeste bygning blev bygget imellem år 1109 og 1119 af Asinelli familien. Faktisk så er Torre degli Asinelli det højest lænende middelaldertårn i verden med sine 97,20 meters højde. Tårnet hælder 1,3 grad, og er ét af de tyve tårne af over 100, der har overlevet igennem tiderne.

Torre degli Asinelli har også en lillesøster, nemlig Garisenda tårnet. De to tårne er et af symbolerne for byen. Selvom tårnet hælder, kan du klatre til toppen og nyde den fantastiske 360 graders panoramaudsigt. Kun 498 trin, og du vil få et helt nyt blik på byen.

Et andet historiske monument der er et besøg værd, er den højtliggende romersk-katolsk kirke Santuario della Madonna di San Luca. I århundreder har De San Luca kirken været et religiøst centrum. Selvom kirken ligger lidt uden for centrum, nemlig 5 km. Kirken ligger 300 m over havets overflade på en bakke omgivet af træer. På grund af dens højtliggende placering er det muligt at se kirken på lang afstand. Kirken blev påbegyndt i 1194 og var først færdigt 571 år senere! Vejen til kirken er dog forbundet med centrum af Bologna, hvilket gør det til en udflugt værd at tage på. Her vil man også opleve de længste søjlebårede indgangspartier og arkader i verden.

Basilica di Santo Stefano er også et af de monumenter man skal besøge, mens man holder ferie i Bologna. Det er et kompleks af bygningsværker som er beliggende på Piazza Santo Stefano. Det er også kendt som de syv kirkers kompleks og er et af Bolognas mest hellige steder. Bygningen har titlen som mindre Basilika, som er betegnelse dens vigtighed og prestige. Selve bygningskonstruktionen er indhyllet i mystik. Hver en indgangsdør til de forskellige kirker fortæller en historie om de forskellige tider de var bygget i. Alle bygningerne bærer præg og indflydelse fra Romere, Lombardere, Franskmænd, Ottanere og Benedictere.

Hvis I er til kunst, kan MAMbo, byens museum for moderne kunst være af interesse på en rejse til Bologna. Her er også en samling fra Giorgio Morandi, som selv er fra Bologna, og som var kendt for hans malerier af stilleben.

Byen Bologna er en malerisk by. På fortovene i Bologna er der geometriske buer der skygger og beskytter mod solens stråler eller regnbyger. Fortovene har ligeledes også et mesterværk af farverigt marmor og terrazzo. Her kan man også finde mere nymoderne kunst som street art, der titter frem forskellige steder i byen hvis man kigger efter det.

Er I til shopping har I også alle de kendte mærkevarer i det luksuriøse magasin Galleria Cavour. Her finder I luksus modebrands såsom Luis Vuitton, Prada og Gucci. Herudover er der også gode shoppesteder på Via d’Azeglio, Via dell’Indipendenza, Via Ugo Bassi og Via Rizzoli, hvis I skal købe souvenirs med hjem.

Tag derfor på en rejse til Bologna, og besøg den røde, den fede og den lærdes by - Di Bologna!

Fritekstsøgning

Hoteller og ferieboliger

Hotel Holiday Bologna
Hotel Holiday Bologna
Bo i hjertet af byen, mens der kræses om dig som gæst - Det 3-stjernede Hotel Holiday Bologna er en god base for et pragtfuld ophold i hjertet af Bologna. Det ligger blot et par skridt fra de mest be...

Kort

Send forespørgsel

Obligatorisk oplysning
Obligatorisk oplysning
Obligatorisk oplysning
Obligatorisk oplysning
Obligatorisk oplysning
Obligatorisk oplysning
Obligatorisk oplysning
this is a picture of the number 6this is a picture of the number 2this is a picture of the number 9this is a picture of the number 9
Indsæt denne kode. Dette bruges for at kontrollere, at det ikke er en computer, som udfylder formularer automatisk.


Logo - Rejsegarantifonden