Skip to main content

Sardinien

Sardinien – paradisøen med snehvidt sand

En rejse fra Italiens fastland over et smaragdgrønt hav fører dig til den smukke ø med karakteristiske bugter og sandstrande med snehvidt sand, I sent vil glemme. Velkommen til paradisøen for badenymfer og naturelskere.

Middelhavets næststørste ø rammer sine besøgende med naturlige kontraster og farver samt en vild og ren natur. Det, der trækker mest, er strandene og det glitrende klare hav. Sardinien har dog også et rigt historisk og kulturelt liv at byde på. Her er lokalbefolkningen også først og fremmest Sardinere og taler Sardisk, og ikke Italienere, der taler Italiensk.

Frodig natur fra strand til bjerge

Beliggende midt i Middelhavet nordvest for Sicilien ligger Sardinien, som hovedsageligt er en bjergagtig region uden høje toppe og med et stort og charmerende men alligevel bittersødt naturligt miljø. Faktisk forekommer menneskets tilstedeværelse ikke i særlig høj grad på øens natur. Med en ferie på Sardinien oplever man frodige skove med mange træer, små ørkenområder og moser beboet af hjorte, vilde heste og fugle.

De, som foretrækker bjergene, kan med god grund tage på ferie til Sardinien og udforske området Gennargentu. Gennargentu er den største bjergkæde på øen Sardinien og ligger på østkysten. Med sit specielle landskab bevises det, at den bedste maler af alle er moder natur selv. Denne region er ligeledes rig på både flora og fauna. Man kan også finde dyr som sardinske vildkatte, mufloner, skovmår, væsler, sardinsk ræve, kongeørne, gribbe og høge. Hvis man er heldig, kan man opleve middelhavsmunkesælen, som er sjælden, da der kun er 600 tilbage af slagsen.

Sardiniens tumulske historie

Sardiniens historie går langt tilbage, længe før romerrigets indtog. De var aktive mellem år 1500-400 f.Kr. Nuraghefolket var et klanbaseret samfund, primært bestående af bønder og hyrder. Hele befolkningen er omgærdet af stor mystik. Man ved ganske lidt om nuraghefolket, da der ikke har været spor af et skriftsprog. Dog ved man, at de havde en naturreligion, at de havde nogle hellige brønde, og at de handlede med både mineraler og redskaber. Kulturen blomstrede op i bronzealderen, da øen er rig på kobber, som er vigtig i fremstillingen af bronze. Nuragherne var kendte for deres fremstilling af bronzeredskaber og våben. Faktisk er meget af den bronze fra den nordiske bronzealder fra Sardinien, og nuraghefolket har skabt flere forskellige bronzefigurer, som de har placeret i grave og nær hellige brønde.

Senere kom der rig indflydelse fra andre kulturer, der gennem tiden har sat deres præg på øen. Sardinien tiltrak i det 8. århundrede f.Kr. føneserne fra nutidens Libanon og senere karthagerne fra Tunesien omkring det 5. århundrede f.Kr. De var særligt interesserede i den frodige jord med mange oliventræer samt den strategiske placering i Middelhavet for handel. Romerne invaderede i år 238 f.Kr. og gjorde Sardinien til en romersk provins, hvor den lokale befolkning blev skubbet længere og længere op i bjergene – hvad der i dag er området Barbagia med befolkningen Barbaricini.

Efter romerrigets fald blev Sardinien løbende invaderet af flere folkeslag fra både Afrika, Grækenland og Europa, indtil Kongeriget Sardinien blev etableret i 1297 med hjælp fra paven. James den Anden af Aragon i Spanien blev konge af Sardinien og Korsika, og trods lokale forsøg på oprør, holdt aragonerne fast i Sardinien. I 1861 blev alle de italienske provinser forenet, og Sardinien indtrådte i det italienske kongerige.

Fritekstsøgning

Kort

Seværdigheder

Seværdigheder på Sardinien – vores lokale anbefalinger

Regionens provinser er Carbonia-Iglesias, Nuoro, Olbia-Tempio, Oristano, Medio Campidano, Sassari, Ogliastra og sidst men ikke mindst Cagliari, som er hovedstaden i regionen. Cagliari, som betyder slot på Sardisk, er det kulturelle, politiske og kommercielle centrum, og har været invaderet af mange forskellige folkeslag, heriblandt karthagere, byzantinere, romere og spanske aragonesere.

Smukke kyster og historiske havne

Havet hersker over denne region med sine levende farver, som migrerer ind i bugterne langs kysterne, mod strande og de mest populære feriesteder. Et eksempel er Sardiniens svar på den franske riviera, nemlig Costa Smeralda (smaragdkysten) med byen Porto Cervo som sin ædelsten. Porto Cervo er et eksklusivt område med fine forretninger og restauranter og yachter i millionklassen. Her forenes historien og kulturen i antikke traditioner med et livligt og farverigt natteliv. Porto Cervo betyder ”hjortens havn” og blev opkaldt efter sin fortryllende bugt, der minder om en hjorts gevir. Den gamle havn betragtes som den bedst mulige turistmæssige havn i Middelhavet.

Porto Rotondo er også et berømt sted. Denne havn har udsigt over den brede Golfi di Cugnana og er fuld af villaer og piazzaer (torve) og er et frodigt område. Set oppefra ser havnen meget organisk ud med dens buede former.

De mystiske nuraghiske ruiner

Blandt sine vidundere kan man på en ferie til Sardinien besøge de 7.000 nuraghiske ruiner, som er kegleformede stentårne af basaltblokke fra uddøde vulkaner. De blev bygget i det 16. til 15. århundrede f.Kr. og var spredt over hele territoriet. Man skønner, at der har været op til 30.000 af dem i datiden – nogle var op til 20 meter høje! Ruinerne er unikke for verden, og Barumini-komplekset i provinsen Cagliari er blandt andet på UNESCOs verdensarvliste. Vil du lære mere om de mystiske nuraghier og resten af Sardiniens historie, er det bestemt anbefalet at besøge det fantastiske arkæologiske museum i Cagliari

Man ved dog stadig ikke den dag i dag, hvilken funktion nuraghi-tårnene havde. Der har været en del teorier og spekulationer, om tårnene muligvis var forrådskamre, boliger eller helligdomme. Det er også muligt, at de var en del af et gigantisk forsvarsnetværk, da tårnene ofte er højtplacerede. Hvis man fra et tårn kunne få øje på en fjende, kunne man tænde et bål, som kunne ses fra samtlige nabotårne. På den måde kunne man hurtigt advare alle omkring sig. Man mener, at nuragherne var det mest avancerede folkeslag i den vestlige del af middelhavsområdet på deres tid. Derfor bør man bestemt opleve minimum ét nuraghetårn indefra på en rejse til Sardinien.

Byliv og drypstenshuler i Alghero

Hvis man udover strand og natur også er til byliv, er Alghero et besøg værd, da det er den smukkeste og mest besøgte by. Faktisk omtales Alghero som Italiens svar på Barcelona, da byen har været under katalansk indflydelse. Byen har bevaret sin kultur, selvom her har været masseturisme. Her er det særligt interessant at besøge den gamle bydel, som ligger på et lille bjerg, samt hovedgaden Via Carlo Alberto. Her finder man også domkirken Santa Maria fra 1567, som er en krydsning af forskellige stilarter, og ved siden af domkirken ligger et museum for religiøs kunst med artefakter fra Algheros kirker. I byen er her også en livlig havnepromenade, hvor det er populært at gå aftentur og nyde udsigten over havet. Byen byder desuden på gamle middelaldertårne, som var den gamle indgang til byen, nemlig Torre Porta a Terra. Hvis man er til vin, er der 8 km nord for Alghero en vingård med dets helt egen vinmuseum.

Et af Algheros største turistattraktioner er desuden den 170 meter høje kalkstensklippe Capo Caccia. Efter at have vandret 654 trin ned, kommer man til drypstenshulen Grotta Nettune (Neptungrotten). Her er en favre ny underjordisk verden, der åbner sig for besøgende, med både underjordiske kilder, usynlige indersøer og drypsten i alle retninger. Er man ikke til trapper eller er gangbesværet, er her som et alternativ også guidede sejlture til grotten, der dog ikke kan besøges i dårligt vejr grundet dens tætte placering til havet.

Det romerske amfiteater i Cagliari

Der er stadig mange beviser på romerrigets indflydelse på Sardinien, blandt andet det smukke romerske amfiteater. Det massive teater var udhugget direkte ind i stenene i det 2. århundrede og kunne rumme op til 10.000 tilskuere.

Send forespørgsel

Obligatorisk oplysning
Obligatorisk oplysning
Obligatorisk oplysning
Obligatorisk oplysning
Obligatorisk oplysning
Obligatorisk oplysning
Obligatorisk oplysning
this is a picture of the number 1this is a picture of the number 6this is a picture of the number 4this is a picture of the number 3
Indsæt denne kode. Dette bruges for at kontrollere, at det ikke er en computer, som udfylder formularer automatisk.


Alghero

Alghero

Alghero ligger i provinsen Sassari i det nordvestlige Sardinien - Provinsen har udsigt over det sardinske hav mod både nord og vest. Provinsen grænser op til provinserne Oristano og Nuoro mod syd, samt provinsen Olbia-Tempio mod øst. Provinsen spænder sig over knap 1.700 kvadratkilometer (knap en femtedel af hele Sardiniens territorie) og omfatter 66 kommuner. Herunder findes nogle af de smukkeste turistområder: Castelsardo, Alghero og Stintino, ud over øen Asinara. I Sardinien er den eneste naturlige sø Baratz-søen, som ligger i Sassari provinsen. Den menneskeskabte sø, Lago Cogh...

Olbia

Olbia

Olbia ligger i provinsen Olbia-Tempio, med det Tyrrhenske Hav mod øst - Provinsen ligger på den Italien ske ø, Sardinien. Den grænser op til Sassari-provinsen mod vest og provinsen Nuoro mod syd. En del af det historiske Gallura-territorium på øens nordøstlige side ligger også i Olbia-Tempia området, fra Coghinas-floden til Monte Nieddu i San Teodoro (med undtagelse af Viddalba og Erula). Her finder du flere forskellige former for landskaber udtrykt gennem flere forskellige miljøer - hav, sletter, bakker, bjerge, dyrkede marker og ørkenområder. En af de unikke elementer, der er tyd...

Logo - Rejsegarantifonden