fbpx

Berlin har det hele – lige fra den historiske bykerne, monumentale bygningsværker og et pulserende byliv, der især er kendt for de mange shoppingmuligheder og gourmetrestauranter. Der er noget for enhver smag i Berlin, og netop derfor er byen også på vej til at blive en af verdens mest velbesøgte hovedstæder.

En historisk hovedstad

Historien om Berlin starter i 1244, hvor ”Berlin” for første gang optræder i historiebøgerne. Berlin har historisk set været en af de absolut vigtigste byer i Tyskland. Byen har både tjent som hovedstad for Kongeriget Preussen, Kejserriget Tyskland, det tyske kongerige, Weimarepublikken, Nazi-Tyskland samt DDRs Østberlin.

Det er især nazisternes overtagelse af byen, der har skrevet sig ind i historiebøgerne. Adolf Hitlers magtovertagelse i 1933 blev fejret med soldatermarch og fakkeloptog netop gennem Berlins gader. Blandt de fem førerbyer, erklærede Hitler Berlin som sin rigshovedstad. Byen fik derfor både en vigtig strategisk plads og kom hurtigt på sigtekornet hos nazisternes modstandere. Det skønnes at den tyske hovedstad blev udsat for mere end 350 luftangreb før byen måtte kapitulere i 1945.

Berlinmurens galleri         

Berlin faldt i de allieredes hænder, og det blev besluttet at opdele byen i øst og vest. I 1961 påbegyndte østtyske arbejdere en mur, der med betonklodser og pigtråd skulle afspærre Øst- fra Vestberlin. Hver dag vogtedes den 45 kilometer lange Berlinmur af flere tusinde bevæbnede elitesoldater, der fra 1971 alle havde ordre om at skyde og dræbe alle, der forsøgte at krydse muren. Over 250 ofre måtte lade livet inden Berlinmuren endeligt blev revet ned i 1989 – og det er kun et skøn.

Selvom det er over tre årtier siden at muren faldt, har den stadig sat sit præg i Berlins bybillede. Ved Bernauer Straße kan man stadig finde 1,4 velbevarede kilometer af Berlinmuren. Resterne af den grå betonmur er blevet forvandlet til et farverigt friluftsgalleri, hvor 118 grafittikunstnere fra 21 lande fik lov til at illustrere deres håb, drømme og tanker den netop frigjorte by i årene der fulgte murens nedrivning. De 106 motiver, der er malet på den østlige side af muren, relaterer til de politiske forandringer i årene 1989 og 1990 – måske du kan genkende dette motiv, nemlig ”Bruderkuss” af Dmitri Vrubel, der afbilleder Leonid Bresjnev og Erich Honecker i en broderlig omfavnelse.

 

Bruderkuss i Berlin