Skip to main content

Toscana

Oplev Toscana - en af de mest kendte og elskede regioner i Italien

- Og på en rejse til Toscana skal man heller ikke tilbringe særlig lang tid i området for at forstå hvorfor. Regionen er nemlig velsignet med en fantastisk smuk natur, råvarer af international verdensklasse og et kulturliv, der blomstrer og trives som aldrig før.

Når du bevæger dig rundt på din ferie i Toscana, vil du hurtigt opdage, hvad et toscansk landskab indebærer: Bølgende bakker, små snoede veje omgivet af cyprestræer og frodige marker, så langt øjet rækker. Udsigten afslører små og større byer med smukke historiske centrummer og smalle gader, hvis historie strækker sig tilbage til etruskernes og middelalderens byer.

Det er netop alle disse små byer, eller nærmere deres beboere, der kan tage æren for det smukke landskab. Selvom det måske kunne ligne det, så er det toscanske landskab ikke opstået af sig selv. Toscana er selve indbegrebet af et italiensk kulturlandskab, der er fremelsket af dets beboere, med smukke cypres- og pinjeflankerede veje, der leder op til renæssance- og barokpalæer

Selvom vi ofte omtaler noget som ”typisk toscansk landskab”, så byder den toscanske natur også på stor variation. Hvor der ved kysten er mere fladt, bliver landskabet mere og mere bakket, jo længere man bevæger sig ind i landet. Her kan man foruden bølgende bakker også finde stejlt terræn, klipper og skovlandskab.

En unik mangfoldighed

Det varierende landskab skaber fantastisk grobund for en mangfoldighed af fødevarer, som sjældent er set andre steder i verden. Det er også her, du vil opdage, at alt dyrkes i området, lige fra kartofler til safran. Toscanerne har stor respekt for deres råvarer og behandler dem med nænsom hånd.

Derfor er madkulturen i sig selv en seværdighed i Toscana. Området brillierer blandt andet i olivenolie, trøfler, kød, grønt og meget, meget mere. Det resulterer i et fantastisk køkken, hvor du både kan nyde fantastisk pizza, pasta og gnocchi samt mere lokale specialiteter. Endnu en grund til, at en ferie i Toscana er oplevelsen værd.

Det ville være en skam at nyde et toscansk måltid uden et godt glas lokal vin – og det er ikke ligefrem en udfordring at finde i Toscana. Området er kendt for sine vine og gemmer på nogle af verdens ældste vinområder som Chianti samt nyere områder som Vino Nobile di Montepulciano og Brunello di Montalcino.

Toscanas historie

Historisk set har Toscana altid spillet en stor rolle for Italien, kulturelt såvel som politisk. Det skyldes især den tidlige udvikling af byer i området, hvis civilisation hurtigt satte sit præg på resten af landet. I oldtiden dannede området ”Etrurien” sammen med dele af naboregionen Umbrien.

Etrurien fungerede i en lang periode som etruskernes hovedsæde. Det er også herfra, at Toscana har fået sit navn. ”Toscana” kommer nemlig fra ”tusci”, den latinske betegnelse for ”etruskerne”. Volterra, Arezzo, Pisa og Cortona er nogle af de byer i området, hvor kulturarven fra etruskerne står stærkest i modsætningen til byer som Lucca og Firenze, der i stedet er præget af landets romerske periode.

Siden etruskernes storhedstid har Toscana været i hastigt skiftende hænder. Da området trådte ind i den tidlige middelalder, kom området under longobardernes magt. Herefter blev det frankernes tur til at overtage magten over området. I 1000-tallet kom Toscana under Canossa-grevernes hånd, men da den magtfulde Mathilde af Canossas døde i 1115, blev byer som Pisa og senere Firenze gradvist mere selvstændige.

Bystaternes tid og Renæssancen - da Toscana var verdens navle

Firenze blev Toscanas dominerende byrepublik, især efter indlemmelsen af Pisa i 1406. Firenzes position blev kun stærkere under den magtfulde Medici-slægts styre, der indledtes i 1430'erne. Herefter fulgte en periode med habsburgernes storhertugdømme, Napoleons herredømme, det habsburgiske herredømme igen, hvorefter Toscana i 1861 endeligt tilsluttede sig det italienske kongedømme.

Toscana spillede især en stor rolle under den italienske renæssance, som betegner overgangsperioden mellem middelalderen til tidlig moderne tid – slutningen af 14. århundrede til omkring 1600. Det skyldes i høj grad byen Firenze, der var hjemsted for mange historiske personer med stor indflydelse på videnskab og kunst. Den italienske renæssance blomstrede især omkring byerne Firenze og Siena.

Den italienske renæssance havde stor kulturel betydning for området. Især her regnes tekster af Petrarca, Boccaccio og Machiavelli som hovedværker samt kunstværker af Michelangelo og Leonardo da Vinci. Renæssancen kulminerede dog i slutningen af det 15. århundrede, hvor invasioner fra udlandet kastede området ud i krig. Inden da havde den italienske renæssance imidlertid forgrenet sig til resten af Europa, hvor den blandt andet inspirerede både den nordeuropæiske og engelske bevægelse af samme navn.

Fritekstsøgning

Hoteller og ferieboliger

Agriturismo Sanguineto, Toscana, Italien
Agriturismo Sanguineto
Ikke langt fra den smukke toscanske perle, Montepulciano , ligger feriestedet Agriturismo Sanguineto. - Stedet har udsigt over vinmarker og er omringet af fantastisk natur så langt øjet rækker. Agri...
Agriturismo Terrarossa
Agriturismo Terrarossa
Agriturismo Terrarossa er en landejendom beliggende i de fantastiske bakker mellem Montepulciano og Cortona , syd for Toscana. - Agriturismo Terrarossa er en del af en gammel ejendom på 130 hektar la...
Poggio Martino i Toscana
Tenuta Poggio Martino
Tag til Italiens mest kendte region Toscana og bo på en restaureret gård fra 1700-tallet. - Nyd bølgende landskaber og usædvanlig smuk natur, gode råvarer, fantastisk smukke byer, og utrolig meget ku...
Via Della Stella
Via Della Stella
Via Della Stella - en charmerende italiensk landejendom - Stedet ligger i Val di Chianas bølgende grønne bakker i det sydøstlige Toscana mellem vin- og solsikkemarker. Her er I sikret afslapning i be...
Villa Ambra
Villa Ambra
Villa Ambra er et dejligt og hyggeligt 3-stjernet hotel, der ligger et par kilometer fra den toscansk e perle Montepulciano. - På Villa Ambra finder I gæstfrihed og det dejlige toscanske landskab me...

Kort

Seværdigheder

Seværdigheder i Toscana - vores lokale anbefalinger

Firenze

Man kan ikke nævne Toscana uden at fremhæve Firenze. Firenze er Toscanas hovedstad og en ganske særlig en af slagsen. Byen blev grundlagt i år 59 f.Kr. som en romersk koloni. I middelalderen blev Firenze et vigtigt handels- og finanscenter, ligesom byens kulturliv blomstrede under den italienske renæssance.

I Firenze finder du en fantastisk atmosfære og skøn arkitektur. Her kan du blandt andet nyde synet af katedralen Basilica di Santa Maria del Fiore, Ponte Vecchio og Palazzo Vecchio. Du kan også slå et smut forbi Galleria degli Uffizi. Her kan du tilbringe en dag blandt nogle af verdens største kunstværker. Absolut et besøg værd!

Chianti og Siena

Du kender måske bedst Chianti for deres fremragende vine – men området har meget mere at byde på end det. Området er beliggende mellem byerne Firenze og Siena. Her finder du bølgende bakker, frodig natur og farverige marker, så langt øjet rækker. Naturen i Toscana er ikke kun smuk, den er også fantastisk grobund for massevis af planter såsom pinje, kastanje, brombær, eg, oliven og vindruer. Chianti bærer titlen som verdens ældste definerede vindistrikt med rødder helt tilbage til 1716.

Tæt ved Chianti finder du Siena – en smuk og autentisk middelalderby. Det er ikke svært på at få øje på byen, som troner på en bakketop over 350 meter oppe i luften og er placeret bag en iøjefaldende middelaldermur på over seks kilometer. Byen er et arkitektonisk himmerige, hvor hvert et gadehjørne gemmer på små håndværksmæssige perler.

I Siena, 56 km syd for Firenze, er også smukke San Gimignano, som var et vigtigt stop på pilgrimsruten til og fra Rom. Datidens herskende familier byggede 72 tårn-huse (nogle op til 50 m høje) som symbol på deres velstand og magt. 14 af disse tårne står stadig i dag, og man kan få et glimt af historien og atmosfæren. Byen er derfor blevet optaget på UNESCOs verdensarvsliste.

Du kan læse mere om Chianti og Siena. Her kan du også finde ud af, hvad byens plads har tilfælles med Københavns Rådhus, hvordan en storspisende mand kom til at lægge navn til en af byens største seværdigheder samt læse mere om Palioen, Sienas berømte hestevæddeløb.

Val d’Orcia og Montepulciano

I Toscana, syd for regionen Siena, finder du det smukke naturområde Val d’Orcia. Man skal ikke tilbringe særlig lang tid her for at forstå, hvordan områdets storslåenhed har inspireret alt lige fra renæssancens malere til Oscar-vindende instruktører.

Området er en af de absolutte perler at opleve på en ferie i Toscana. Val d’Orcia er menneskeskabt efter renæssancens forbillede af et ideallandskab – et sted, hvor mennesker og natur kunne leve i harmoni. Området strækker sig fra omkring 80 km fra Siena-provinsen i nord til den store udslukte vulkan Monte Amiata i syd. Val d’Orcia er bløde bakker, stejle kløfter, frodige olivenlunde og vidstrakte vinmarker. Små landsbyer pryder hver bakketop, og italienske gårde er som strøget ud over området. Området blev i 2004 optaget på UNESCOs verdensarvsliste.

Val d'Orcia er også hjemstavn for flere af Toscanas mest velsmagende vinområder. Dette gør sig især gældende for Montepulciano, en lille by med en imponerende udsigt. Omkring området producerer nemlig ”Vino Nobile di Montepulciano” – den ædle vin fra Montepulciano, samt den yngre Rosso di Montepulciano. Kører du til søsterbyen Montalcino, vil du også kunne smage Brunello di Montalcino, som er et fortræffeligt glas.

Du kan læse meget mere om det naturskønne område og den lokale vin lige her.

 

Val di Chiana

Strakt ud over Toscana og Umbrien finder du Val di Chiana. Dalen er en frugtbar dal belagt med charmerende middelalderlandsbyer, etruskiske byer og berømte vinmarker. Dalen strækker sig over næsten 100 kilometer, fra den umbriske by Orvieto i syd til Trasimenosøen mod øst.

Her finder du også middelalderperlen Arezzo, der troner på toppen af en 270 meter høj bakke tæt på floden Arno. Byen er måske ikke så kendt som Firenze eller Siena, men det er kun en fordel, så man kan nyde byen i højsæsonen uden for mange turister.

Arezzo er blandt de gamle etruskiske byer, der blev erobret af romerne. Byen fungerede som et af de vigtige strategisk militære punkter i det gamle Romerrige. Du vil derfor tydeligt kunne se både etruskerne og romernes aftryk i den lille by. Især den romerne har sat sit præg på byen ved hjælp af en imponerende ringmur, der omgiver området. Når du træder igennem byportene vil du møde mange middelalderhuse, enkelte renæssancepalæer samt byens gamle centrum, Piazza Grande. Du kan måske genkende den maleriske plads fra Roberto Benignis filmklassiker ”La Vita è Belle”, der blev optaget her.

Pisa og den toscanske kyst

Byen og provinsen Pisa er beliggende ved floden Arno, der munder ud i Det Liguriske Hav. Pisa var allerede 500 år f.Kr. en eftertragtet havneby, der slog sig på handel med både grækere og gallere. Provinsens maritime rolle har altid været i centrum for området, selvom sedimenter fra floderne Arno og Serchio nu har flyttet kysten længere vestpå.

Byens største seværdighed er kampanilen - ”Det skæve tårn i Pisa”. Det 55 meter høje marmortårn blev opført i 1173 og begyndte allerede under opførelsen at hælde, antageligt på grund af en støbefejl i fundamentet. Eftertiden har været fyldt med mere eller mindre succesfulde forsøg på at rette tårnet op. Senest var det en større renovering i 1990, da man frygtede, at tårnet ville vælte.

Viareggio og Livorno

Ikke langt fra Pisa finder du den toscanske kyst, der løber fra Viareggio i nord til Piombino i syd. Området er fortræffeligt til kør selv i Toscana, da der ligger en perlerække af små historiske perler med hyggelige marinaer og havne. Tag til Viareggio og nyd områdets mange, smukke sandstrande.

Besøg også Pietrasanta, der grundet de store kilder af marmor i området blandt andet har haft besøg af Michelangelo og mange andre kendte kunstnere. Et stenkast længere ude mod kysten ligger Forte dei Marmi, der er en af Italiens mest prestigefyldte og eksklusive badebyer, hvor både Giorgio Armani, Andrea Bocelli og mange andre berømtheder har deres sommerhuse.

Besøg også Livorno, en skøn havneby, som blev tegnet ud fra Mediciernes vision for ”den perfekte by”.

Hvis du er betaget af fæstningsværker, er det oplagt at besøge Lucca, hvis forsvarsmure er i betagende renæssancestil og mange imponerende bygningsværker. Som afslutning på turen kan du besøge øen Elba, hvor Napoleon blev sendt i eksil efter slaget ved Leipzig.

Mellem befæstningsbyen Lucca og kunstmekkaet Firenze ligger spabyen Montecatini Terme, som tilbyder afslapning i en luksuriøs og historisk atmosfære. Beskrivelser af områdets helende vand går tilbage til 1200-tallet, og i 1477 blev den første organiserede spa oprettet. Vand er byens liv, hvilket afspejles i byens arkitektur og monumenter, detaljerede springvand og krystalklare pools.

 

Længes du stadig efter at læse mere om de fantastiske byer i Toscana, kan du læse mere her !

 

Send forespørgsel

Obligatorisk oplysning
Obligatorisk oplysning
Obligatorisk oplysning
Obligatorisk oplysning
Obligatorisk oplysning
Obligatorisk oplysning
Obligatorisk oplysning
this is a picture of the number 4this is a picture of the number 9this is a picture of the number 7this is a picture of the number 7
Indsæt denne kode. Dette bruges for at kontrollere, at det ikke er en computer, som udfylder formularer automatisk.


Chianti og Siena

Chianti og Siena

Du kender måske bedst Chianti for deres fremragende vine, men det toscanske område har så meget mere at byde på end hvad der kan være i en vinflaske - Chianti er synonymt med bølgende bakker og vinmarker, så langt øjet rækker. Området ligger i Toscana og strækker sig mellem byerne Firenze og Siena. Området er typisk toscansk med ualmindeligt skønt, kuperet terræn med åbne vidder og bølgende marker. Naturen i Toscana er ikke kun smuk, den tilbyder også fantastisk grobund. Her finder man massevis af planter så som pinje, kastanje, brombær, eg, oliven – og ikke mindst vindruer. Område...

Firenze

Firenze

Toscanas hovedstad Firenze – den gamle stormagt - En rejse til Firenze i Italien giver et unikt perspektiv i hjemstedet for et handelsimperium, hele Europa så op til. Du vil opleve en farverig og historisk storby med kunstneriske seværdigheder på gadehjørnerne, udsøgt toscansk mad- og vinkultur og indsigt i oprindelsen for renæssancens kunst og arkitektur. Firenzes historie - Firenze er en historisk by, som blev grundlagt som romersk koloni allerede i år 59 f.Kr., men byens popularitet og betydning tog for alvor til i middelalderen efter år 1000, hvor Firenze voksede s...

Pisa og den toscanske kyst

Pisa og den toscanske kyst

Historiske monumenter, hvide sandstrande og fantastisk arkitektur - Provinsen Pisa ligger ved floden Arno, der munder ud i Det Liguriske Hav. Selvom I måske kun kender Pisa for dets verdenskendte tårn, der efterhånden er blevet en kendt reference for alverdens byggesjusk, er der flere af Pisas seværdigheder, der er værd at besøge – for eksempel emmer det tidligere bispesæde af både fantastisk arkitektur og spændende historie. I byen Pisa kan man i høj grad mærke metropolens fantastiske arkitektur og byplanlægning. Pisas historie - Arkæologiske fund og historiske nedskr...

Val d’Orcia og Montepulciano

Val d’Orcia og Montepulciano

Oplev Toscanas skønne naturområde Val d’Orcia - Val d'Orcia er en af de absolutte perler i Toscana. Området strækker sig fra omkring 80 kilometer fra Siena -provinsen i nord til den store, udslukte vulkan Monte Amiata i syd. Val d’Orcia er bløde bakker, stejle kløfter, frodige olivenlunde og vidstrakte vinmarker. Små landsbyer pryder hver en bakketop, og italienske gårde er som strøget ud over området. Fra denne panoramiske udsigt søger øjet naturligt mod de mange cyprestræer, der spreder sig over bakkerne og områdets mange snoede veje. Floden Orcia, der har lagt navn til området,...

Val di Chiana

Val di Chiana

I de bølgende bakker i det sydøstlige Toscana , finder du Val di Chiana dalen - Med byer som Cortona og Arezzo byder Val di Chiana på et et af de bedste områder at opleve og smage på i hele Toscana. Val di Chiana – et blomstrende madmekka - Placeret både i Toscana og Umbrien finder du Val di Chiana – en frugtbar dal befolket med charmerende middelalderlandsbyer, etruskiske byer og berømte vinmarker. Dalen er stor – den strækker sig over næsten 100 kilometer, fra den umbriske by Orvieto i syd til Trasimenosøen mod øst, før den strækker sig mod nabodalen Val d’Orcia i nor...

Logo - Rejsegarantifonden