fbpx

I Toscana, syd for regionen Siena, finder du det skønne naturområde Val d’Orcia. Man skal ikke tilbringe særlig lang tid her for at forstå hvordan områdets storslåenhed har inspireret alt lige fra renæssancens malere og skabt rammer om op til flere Oscar-belønnede storfilm.

Val d’Orcia er en af de absolutte perler i Toscana. Området strækker sig fra omkring 80 kilometer fra Siena-provinsen i nord til den store, udslukte vulkan Monte Amiata i syd. Val d’Orcia er bløde bakker, stejle kløfter, frodige olivenlunde og vidstrakte vinmarker.

Små landsbyer pryder hver pakketop, og italienske gårde er som strøget ud over området. Fra denne panoramiske udsigt søger øjet naturligt mod de mange cyprestræer, der samler sig om hver en pakketop og områdets mange snoede veje. Floden Orcia, der har lagt navn til området, bugter sig gennem landskabet.

Området

Området omkring Val d’Orcia er menneskeskabt og har en historie, der strækker sig tilbage til renæssancen. Her higede datidens befolkning om at bebo deres vision af et ideallandskab – et sted, hvor mennesker og natur kunne leve i harmoni. De skabte Val dOrcia i dette billede. Området har senere opnået status som natur- og kulturpark og blev i 2004 anderkendt som en del af verdensarven fra UNESCO.

Dalen er berømt og berygtet for dens skønhed. Allerede i renæssancen var den inspiration for flere af de største malere. Især blev området hyldet af malere fra Sienaskolen, hvis popularitet ligeledes blomstrede under den italienske renæssance.

I kunsten fra denne periode hyldes områdets storslåede landskab, og motiverne afbilleder især det harmoniske forhold menneske og natur imellem. Disse motiver studeres i dag som havende særlig ikonografisk status. De har også senere haft en stor indflydelse på landskabstænkning.

Det er ikke kun malerkunstens mestre, der er blevet inspireret af den skønne dal. Det er filmverdenen i den grad også. Det sceneriske område er et populært blandt Hollywoods største instruktører. Du vil måske endda kunne kende områdets landskab fra Oscarvindende storfilm som ’Gladiator’ og ’Den Engelske Patient’.

En tur gennem Val d’Orcias landskab

Det er et helt eventyr i sig selv at bevæge sig rundt i Val d’Orcia i bil. Her kan du nyde det skønne landskab, den gode mad og smage på den fantastiske vin. En køretur mellem bakkebyerne i det smukke landskab er en oplevelse i sig selv. Sørg dog for at holde øjnene på vejen, for det naturlige landskab har resulteret i mange ujævne veje og hårnålesving.

Hold i stedet ind ved nogle af de mange udkigsposter placeret langs landevejen. Her kan du gøre holdt, strække benene og nyde den vidunderlige udsigt. Når sulten melder sig, er der nok hyggelige restauranter, der ligger og venter på dig i det toscanske landskab.

Hvis du er historieinteresseret, er der desuden nok at hente i Val d’Orcia. Mange af områderne står nemlig stort set uberørte af tidens tand. Du vil derfor kunne se mange klostre og originalt stenbyggeri i området. Der er især mange klostre fra den tidlige middelalder. Du kan for eksempel besøge benediktinerklostret Abbazia di Monte Oliveto Maggiore, der ligger mellem Pienza og Siena. Her kan du hver morgen og aften opleve munkene synge deres gregorianske hymner.

Det er oplagt at lægge vejen forbi en af Val d’Orcias tre historiske byer. Du finder Pienza, Montepulciano og Montalcino placeret på hver deres bakketop, der tilbage ved grundlæggelsen tillod dem at kunne spejde efter fjender i det åbne landsskab. Fjenderne er der ikke så mange mere af, men byerne tillader dig stadig en henrivende udsigt over dalen, hvor du kan få det store overblik over områdets landsbyer, slotte og klostre.

 

Landskab og vinmarker i Val d'Orcia