fbpx

I de bølgende bakker i det sydøstlige Toscana, finder du Val di Chiana dalen, med byer som Cortona og Arezzo – et af de bedste områder at opleve og smage på i hele Toscana.

Val di Chiana – et blomstrende madmekka

Placeret både i Toscana og Umbrien finder du Val di Chiana – en frugtbar dal befolket med charmerende middelalderlandsbyer, etruskiske byer og berømte vinmarker. Dalen er stor – den strækker sig over næsten 100 kilometer, fra den umbriske by Orvieto i syd til Trasimenosøen mod øst, før den strækker sig mod nabodalen Val d’Orcia i nordvest.

Dalen får sit navn fra floden Chiani, der slanger sig igennem området. Floden har haft en stor indflydelse på områdets historie. Floden er kædet sammen med Tiberen, og de massive vandmasser fik ofte floden til at løbe over sine bredder og oversvømme alt på sin vej. I 1788 fik man endelig inddæmmet søen.

Det gjorde man ved at anlægge to store kunstige søer, Lago di Chiusi og Lago Montepulciano. Ved at forbinde disse via en kanal, kunne man forbinde Chiani til floden Arno. Chiani holdt sig til sine egne bredder, og man kunne igen bebo området. Området blev igen attraktivt for italienerne, og især mange syditalienere lod sig lokke af det nyinddæmmede land, som de beplantede med morbærtræer for at producere silke.

Og silke blev der produceret – og meget mere. Faktisk blomstrede hele dalen op, efter man først havde tæmmet Chianis vilde vand. Ud over silke, bliver der også produceret massevis af grøntsager, frugt og kød. De mange bølgende bakker gør det også oplagt at producere flere velsmagende vine.

 

Val di Chiana