fbpx

Hvis du er til historiske monumenter, hvide sandstrande og fantastisk arkitektur, er Pisa og den toscanske kyst lige noget for dig! Tag med på denne lille rundtur, hvor vi starter ved Pisa og derefter vandrer ned ad Pisas kyst, fra Viareggio i nord til Piombino i syd.

Provinsen Pisa er beliggende ved floden Arno, der munder ud i Det Liguriske Hav. Selvom du måske kun kender Pisa for dets verdenskendte tårn, der efterhånden er blevet en kendt reference for alverdens byggesjusk, emmer det tidligere bispesæde både af fantastisk arkitektur og spændende historie. I byen Pisa, kan du i høj grad mærke blandt metropolens fantastisk arkitektur og byplanlægning.

Arkæologiske fund og historiske nedskrivninger tyder på, at regionens hovedstad, Pisa, allerede 500 år før vor tidsregning har været en eftertragtet havneby. Byen handlede både med grækere og gallerne. Virgil beskriver i Æneiden, der er dateret til omkring 19 år f.v.t., hvordan Pisa allerede dengang var en stor metropol.

Provinsens maritime rolle har altid stået i centrum for området, da Pisa tidligere lå direkte ud til kysten. Byen nød godt af at være den eneste havn langs den vestlige kyst fra Genova, der dengang blot var en lille landsby. Pisa tjente derfor både som handelsby men også som base for især de romerske flådeekspeditioner mod ligurerne, gallerne og Kathargo.

På grund af sediment fra floderne Arno og Serchio, er kysten dog flyttet længere vestpå, og man er nu afhængig af især floden Arno, hvis man vil hurtigt til havs fra byen.

Det skæve tårn i Pisa

Grundet sin høje status som handelsby, har Pisa historisk set været en velhavende by. Denne formue har Pisa forvaltet på at forskønne byen over en lang årrække, så arkitektoniske perler titter frem overalt, når man bevæger sig gennem de små gader. Ligeledes blev pengene brugt til at vise status ved at opføre mange smukke kirker, som står i byen endnu.

De er alle et besøg værd, men det er især anbefalelsesværdigt at lægge vejen forbi en enkelt, der skiller sig ud fra de andre. Den smukke gotiske perle, Santa Maria della Spina. Her vil du både finde smukke linjer og en fascinerende baggrundshistorie.

Øverst på listen over nævneværdige steder, finder du dog kampanilen, som du måske bedre kender som ”Det skæve tårn i Pisa”. Det 55 meter høje marmortårn blev bygget i 1173 og begyndte allerede ved opførelsen at hælde, antagelig på grund af støbefejl i fundamentet. Herefter forsøgte man at rette de øvre etager op i takt med at man arbejdede videre på byggeprojektet. Helt lige blev det dog ikke, og tårnet forblev skævt ved projektets afslutning.

Eftertiden har været fyldt med mere eller mindre succesfulde forsøg på at rette tårnet op. I 1990 blev man nødt til at lukke området for publikum, da tårnet efterhånden hældte for meget, og man frygtede, at det ville tippe over. I løbet af 90’erne lykkedes det – blandt andet ved hjælp af store blyvægte og bortgravning af jord – at mindske hældningen med cirka 40 centimeter og dermed midlertidigt stabilisere tårnet. I 2000 kunne området atter åbne op for besøgende, der igen på klos hold kunne nyde tårnets smukke – om end lidt skæve – arkitektur.

Det Skæve Tårn befinder sig på Piazza dei Miracoli som del af et kirkekompleks, der foruden tårnet består af en blændende hvid domkirke, et dåbskapel samt kirkegården Camposanto.

En gåtur langs kanalen

Resten af Pisa by er også et visit værd. Langs kanalerne finder du byens sande liv, hvor du kan opleve ægte, italiensk stemning. Her kan du slentre langs hyggelige gader såsom Via S. Maria og Piazza dei Cavilieri. Et besøg Museo Nazionale di S. Matteo, der har en flot samling af keramik og skulpturer fra middelalderen er også anbefalelsesværdigt. I Pisa ligger desuden en af Europas ældste botaniske haver, der blev grundlagt i 1544 for at fremdyrke planter til medicinsk brug.

 

Pakkerejser til Italien, Pisa og den Toscanske Kyst