I de bølgende bakker i det sydøstlige Toscana, finder du byen Cortona beliggende i Val di Chiana dalen – et af de bedste områder at opleve og smage på i hele Toscana.

Cortona by udgør centrum for dette område og er en gammel etruskisk højborg bygget op langs en bjergside. Byen er en typisk toscansk renæssanceby, med små gader og de dejlige italienske torve. Dog skiller byen fra sig ud fra mange andre byer om regionen. Byen virker på mange måder uberørt af masser af turister og der stadig er et stort lokalt præg på alle de store gader i byen. Det er også her, at Frances Mayes bestseller, senere film, ‘Et hus i Toscana’ foregår. Og dette var et højdepunkt der virkelig var med til at åbne turisternes øjne op for dette lille fantastiske område i Toscana.

Byen har i mange år haft stor kulturel betydning for italienerne. Helt tilbage fra før romertiden er det muligt at se få aftryk af etruskerne i byen. Samtidig har byen også et væld af gamle fantastiske kirker og klostre – i alt 26. Det er ret mange for en lille by som Cortona. Endda Frans af Assisi har været her, hvilket også har betydet at der er et stærk franciskanere aftryk her.

Byen har også haft et præg på kunstverdenen med blandt andet Luca Signorelli (født ca. 1445 i Cortona – 16. oktober 1523 i Cortona), den kendte renæssance maler, der er kendt for hans freskoer. Grundet kunstnere som ham er Cortona et af de vigtigste kulturelle og kunstneriske centrum i Val di Chiana dalen mellem Arezzo og Siena.

Vinproduktionen i Cortona og Val di Chiana

I området omkring Cortona, der nærmest tårner sig op som et ensomt bjerg, er der en fantastisk mad og vin produktion – både ny og gammel. Takket være beliggenheden tæt på Lago Trasimeno i Umbrien, er det en stor produktion af fantastiske bønder i området. Der dyrkes typer som Zolfino og de bitte små og meget ekslusive fagiolini di Trasimeno. Derudover er der over de sidste par år sket utrolig meget for vinproduktionen omkring byen.

Området kan på sin vis defineres som et ‘nyt område’, da vinproduktionen i den seneste tid har ændret sig. Mange af de lokale vinbønder har i rigtig mange år produceret vinen “Vino Nobile di Montepulciano” på markerne der grænser til Montepulciano kommune. Dog er mange i området begyndt at konkurrere med Montepulciano, hvilket betyder at Cortona nu byder på en masse traditionelle toskanske vine og nye, spændende vine. De er både dyrket på enkelte druer og i blandinger mellem forskellige druer. De mest anvendte druer i området er Sangiovese, Syrah, Cabernet Sauvignon og Merlot. Området producerer også nogle virkelig gode Vin Santo og Spumante vine.

Indlæser...

Regioner i Cortona og Val di Chiana

Billeder

Send forespørgsel på rejse

Har du spørgsmål eller vil du gerne booke en rejse? Send din forespørgsel via formularen og vi vender tilbage hurtigst muligt.

  • Date Format: MM slash DD slash YYYY
  • Date Format: MM slash DD slash YYYY