fbpx

Du kender måske bedst Chianti for deres fremragende vine, men det toscanske område har så meget mere at byde på end hvad der kan være i en vinflaske.

Chianti er synonymt med bølgende bakker og vinmarker, så langt øjet rækker. Området ligger i Toscana og strækker sig mellem byerne Firenze og Siena. Området er typisk toscansk med ualmindeligt skønt, kuperet terræn med åbne vidder og bølgende marker. Naturen i Toscana er ikke kun smuk, den tilbyder også fantastisk grobund. Her finder man massevis af planter så som pinje, kastanje, brombær, eg, oliven – og ikke mindst vindruer.

Området er mest af alt kendt for sine fantastiske vine. Regionen udgør faktisk den største produktion af kvalitetsvine i Italien med mere end 120 millioner flasker om året. Chianti bærer også titlen som verdens ældste, definerede vindistrikt. Regionens rødvin kan bryste sig af at have rødder helt tilbage til 1716, hvor de første flasker blev produceret.

Siden 1984 har Chianti kunne benævne deres vine med den fine oprindelses- og kvalitetsgaranti ”DOCG”. Mange af distriktets bedste vine er dog lavet efter metoder, som ikke lever op til DOCG-kravene. De må derfor kun benævnes ”IGT” eller ”vino da tavola”, også kaldet “supertoscanaer” – en titel, der også garanterer et godt glas vin! Mulighederne for at smage nogle af Chiantis mange vine er omfattende, lige fra små producenter lige til de mere berømte vinområder.

Chiantis historie

Chianti-området har en lang historie bag sig. Området har altid været rig på skov, vand og vildt – måske endda mere lignende et højland end et bjergland med milde bjergtoppe. Der er ikke noget at sige til, at Chianti var i høj kurs for andre magter. Området var først etruskisk og derefter romersk og derefter kappedes mange andre om det frodige område. Fra middelalderen til renæssancen var området et kontinuerligt slagfelt for kampene mellem bystaterne Siena og Firenze, der begge ønskede kontrol over området.

Kampene og andre barbariske invasioner har efterladt Chianti med kun enkelte intakte hovedveje. Da middelalderens kampe sluttede, blev nogle dale ryddet og dyrket. Herefter begyndte kastanjeskove og egetræer, samt olivenlunde og vinmarker begyndte derefter at overtage.

Landskab i Greve in Chianti