fbpx

Friuli-Venezia Giulia ligger i det nord-østlige Italien og byder på et varieret landskab med dybe kontraster. I nord domineres regionen af snedækkede alper, midten dækkes af frodige, vinstokkefyldte marker mens sol og sandstrand pryder den sydlige del. Og det er ikke kun vejret, der har en spændende størrelse i Friuli-Venezia Giulia. Her finder du nemlig en selvstændig italiensk region med både romerske ruiner og østrig-ungarnske paladser. Kort sagt kan en ferie i Friuli-Venezia Giulia byde på lidt af hvert!

Friuli-Venezia Giulias historie

Regionens historie strækker sig helt tilbage til sten- og bronzealderen. Herefter har området været i skiftende hænder – kelterne, romerne, hunnerne, longobarderne og frankerne har alle hersket over området. Nogle af dem, der har sat størst aftryk i området, har uden tvivl været regionen Veneto, der havde herredømmet fra 1420 til 1797. I 1797 blev Friuli-Venizia Giulia overgivet til Østrig, hvor det i det kommende århundrede var del af det strålende østrig-ungarske dobbeltmonarki. I 1866 blev regionen igen en del af Italien, hvor det siden 1963 har været en selvstændig italiensk region.

Friuli-Venezia Giulia har særstatus som autonom region i Italien. Dette skyldes regionens lingvistiske og kulturelle mangfoldighed, som skyldes indflydelsen fra de mange forskellige magtudøvere gennem tiden. Det er netop denne særprægede historie, der gør Friuli-Venezia Giulia til en oplagt feriedestination, hvis man har interesse for historie og kultur. Området byder på et stort udvalg af historiske seværdigheder, fra romerske ruiner til østrig-ungarske paladser til verdenskrigsmuseer – særligt i hovedstaden Trieste.

Trieste – Friuli-Venezia Giulias aristokratiske hovedstad

Trieste er regionens hovedstad og måske også den mest spændende by at besøge. Trieste har i mange år haft særstatus i Friuli-Venezia Giulia, da Triestes bugt er blevet brugt som havn. Under Østrig-Ungarns herredømme, var Trieste den eneste større havn – en position, der førte byen til storhed og rigdom. Havnen handlede i stor stil med varer som kaffe, krydderier og bomuld, som de solgte videre til Europa.

Trieste i Italien