Skip to main content
Bæredygtighed - Vindrose Rejser

Kan man rejse mere bæredygtigt?

  • Storbyferie
  • Sicilien
  • Italien
  • Rom

Inspiration til hvordan I kan gøre jeres næste rejse mere bæredygtig

Skrevet af Nana, Vindrose Rejser
 

Det er blevet mandag morgen igen. I er blevet mættet at det danske regnvejr, og I beslutter jer sammen med jeres vennepar for at tage på ferie til solrige Italien. I har dog også klimaet i tankerne, og denne ferie vil I gerne rejse mere klimavenligt og være bevidste om jeres CO₂ aftryk, uden at det bliver alt for omstændigt.

Ivrig efter at gøre jeres bæredygtige rejsedrøm til virkelighed, går I ind på Vindrose Rejsers hjemmeside.

Efter noget research falder I over en lidt anderledes tur; nemlig agriturismi - en såkaldt landferie - til Toscana: Det idylliske og maleriske landskab omringet af rullende bakker. Du kan særligt godt lide tanken om et romantisk ophold hos Via della Stella, som er en ruin fra 1700-tallet, der er blevet restaureret og nu oser af charme. Et lokalt og unikt sted der er bevarelsesværdigt.

Via Della Stella

Rejsen til Toscana

Nu overvejer I, hvordan I kommer til lufthavnen på en mere miljøvenlig måde. I kan hverken gå eller cykle med kuffert. Selvom at samkørsel er med til at nedsætte CO₂ aftrykket i forhold til at have egen bil, er det heller ikke en mulighed i dag. Så I ser på oversigten over mere CO₂ venlige valgmuligheder.

Transportmidlers gennemsnitlige CO₂ udledning målt i gram CO₂ pr. passagerkilometer*:

Movia, elbus

0 g

Metro

8 g

S-tog

12 g

Elbil

25 g

Letbanen

26 g

Movia, fossilbus

92 g

Dieselbil

140 g

Benzinbil

172 g


I vælger at tage elbus og metroen til lufthavnen. Til Toscana flyver I til Rom med Vindrose Rejser. Når I booker jeres ophold, har I valgt at følge Vindrose Rejsers anbefaling om at tilkøbe to klimatræer pr. rejsende (til flyrejser inden for Europa) for at kompensere for flyrejsen. Dette tillæg kaldes CO₂ kompensation. Hvert træ koster 24 kr., og det koster derfor 48 kr. pr rejsende tur/retur. I er glade ved tanken om, at I nu kan flyve med bedre samvittighed, og samtidig har gjort noget godt for kommende generationer.

I vurderer, at det nødvendigt at leje en bil fra lufthavnen til Via Della Stella, fordi stedet ligger et godt stykke væk fra offentlig transport. Udover fly, står biler for den største del af CO₂ udledningen. ** Derfor leder I efter en mere miljøvenlig bil.

Da der hverken er elbiler eller ladere i dette område, vælger I at køre i én bil samlet, samt den mindste bil muligt, for at belaste klimaet og pengepungen mindst muligt. I glæder jer til en hyggelig køretur.

Køretur igennem Toscana, Italien

Bæredygtigt skal det være

I vælger at være aktive på ferien og mindske miljøbelastningen, og derfor lejer I cykler, da cyklen er det mest klimavenlige transportmiddel på hjul.

Til turen har I pakket en pose, hvor I samler jeres affald, for at passe på naturen. Derudover genbruger I vandflasker, som I fylder op under rejsen.

Under opholdet på Via Della Stella, vælger I at genbruge jeres håndklæder, for at spare på vandet og dermed miljøet. I er også bevidste om jeres energiforbrug til aircondition, og sparer endda penge på dette som en ekstraudgift.

Under hele rejsen spiser I på lokale restauranter med lokale råvarer, hvor der er kortest fra jord til bord, altså ”zero km food”. Det er en meget mere autentisk madoplevelse.

I har besluttet jer for, at I også gerne vil købe souvenirs med hjem, og har valgt at det skal være en lokal produceret vare. Du vælger at købe en lokal flaske vin, fra ejeren Chiara, som bestyrer vinmarken i området.

I nyder jeres rejse med god samvittighed, især ved tanken om at I også har taget klimaet i betragtning denne gang. I ved også, at lidt også har ret.

Vi håber at denne artikel har givet inspiration til hvordan du kan gøre din kommende rejse mere grøn.

Toscana - Cykeltur og solnedgang over smukt landskab

Kilder:
*Baseret på tal fra 2019 fra Global Compact Annual Communication on Progress: Metroselskabets CSR-rapport 2020, side 24. Bemærk, at der er forskel i opgørelsesmetoder fra forskellige kilder, og at tallene varierer afhængigt af typen af brændstof.
** https://concito.dk/bliv-klimaklog/klima-transport 26-09-2022
Blogindlægget er desuden inspireret af bæredygtighedsinitiativerne hos Dansk Rejsebureau Forening: https://www.travelassoc.dk/avada_portfolio/baeredygtighed/
Fritekstsøgning
Logo - Rejsegarantifonden