I de bølgende bakker i det sydøstlige Toscana, finder du byen Cortona beliggende i Val di Chiana dalen – et af de bedste områder at opleve og smage på i hele Toscana.

Cortona by udgør centrum for dette område og er en gammel etruskisk højborg bygget op langs en bjergside. Byen er en typisk toskansk renæssance by, med små gader og de dejlige italienske torve. Dog skiller byen fra sig ud fra mange andre byer om regionen, da den på mange måder virker uberørt af masser af turister og der stadig er et stort lokalt præg på alle de store gader i byen. Det er også at Frances Mayes bestseller, senere film, ‘Et hus i Toscana’ foregår. Og dette var et højdepunkt der virkelig var med til at åbne turisternes øjne op for dette lille fantastiske område i Toscana. Dog har byen i mange år haft stor kulturel betydning for italienerne. Helt tilbage fra før romertiden er det muligt at se få aftryk af etruskerne i byen. Samtidig har byen også et væld af gamle fantastiske kirker og klostre – i alt 26 for en lille by. Endda Frans af Assisi har været her, hvilket også har betydet at der er et stærk franciskanere aftryk her.

Byen har også haft et præg på kunstverdenen med blandt andet Luca Signorelli (født ca. 1445 i Cortona – 16. oktober 1523 i Cortona), den kendte renæssance maler, der er kendt for hans freskoer. Grundet kunstnere som ham er Cortona et af de vigtigste kulturelle og kunstneriske centrum i Val di Chiana dalen mellem Arezzo og Siena.

I området omkring byen Cortona, der nærmest tårner sig op som et ensomt bjerg, er der en fantastisk mad og vin produktion – både ny og gammel. Takket være beliggenheden tæt på Lago Trasimeno i Umbrien, er det en stor produktion af fantastiske bønner i området. Der dyrkes typer som Zolfino og de bitte små og meget ekslusive fagiolini di Trasimeno.

Derudover er der over de sidste par virkelig sket meget for vinproduktionen omkring byen. Området kan godt defineres som et ‘nyt område’, men mange af de lokale vinbønder i rigtig mange år produceret Vino Nobile di Montepulciano, på markerne der grænser til Montepulciano kommune. Dog er mange i området begyndt at konkurrere med Montepulciano, hvilket betyder at Cortona nu byder på en masse traditionelle toskanske vine, samt mange nye og spændende vine, både dyrket på enkelte druer eller blandinger mellem forskellige druer. De mest anvendte druer i området er Sangiovese, Syrah, Cabernet Sauvignon og Merlot. Området producerer også nogle virkelig gode Vin Santo og Spumante vine.

Indlæser...

Regioner i Cortona og Val di Chiana

Billeder

Ingen galleri billeder til denne rejse.